Kamu idarelerinin iç denetimi - Gönenç, Bedia Gökçem (My University, 2011)
Dünya genelinde yaşanan krizler ve ekonomik gelişmeler kamu kaynaklarının rasyonel kullanımı meselesinin ve bu bağlamda kaynakların ekonomik ve verimli esaslara uygun olarak yönetilip yönetilmediğinin sorgulanmasına yol açtı. Böylece hem dünyada hem de Türkiye’de uygulanmakta olan mali yönetim ve kontrol sistemi daha fazla tartışılır hale geldi. Bu nedenle ülkemizde uzun yıllardan beri uygulanmakta olan fakat çağın gereksinimlerine cevap vermekte yetersiz kalan 1050 sayılı Kanun yerine, kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik kullanımını dikkate alan, mali saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkelerini uygulamaya geçiren ve en önemli husus olan kamu mali yönetimi ve kontrol sistemini Avrupa Birliği normlarına ve uluslararası standartlara uygun olarak yeniden yapılandıran 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu 2003 yılında kabul edildi. Bu çalışmada ülkemiz kamu idarelerinde etkin bir iç denetim sisteminin kurulması için yürütülen faaliyetler, bu faaliyetler sonucu kat edilen mesafe ve Avrupa Birliği kriterleri ile uluslararası standartları yakalayabilmek adına dikkat edilmesi gereken hususlar ele alınmaya çalışıldı. Şüphesiz ki 5018 sayılı Kanun ilgili alanda yapılan reform niteliğinde bir düzenlemedir fakat mevcut eksiklikler devam etmektedir ve asgariye indirilebilmek için iç denetim düzenlemeleri idarelerce yürütülmektedir. Kamu Yönetimi, Kamu Mali Yönetimi, İç Kontrol, Denetim, İç Denetim, Kamu İç Denetimi.

Crises and economic developments occured wordwide lead to interrogation of rational usage problem of the puclic resources and from this point of view whether these resources are managed appropriate to the economic and proctive basics. Thus, economic administration and control system applied in both Turkey and the world become open to debate. So, numbered 5018 Public Economic Administration and Control Law which takes effective, productive economic usage of puclic resources into account ; and applies the principles of economic transparency and accountability and also as one of the most importnant issues, restructures the puclic economic administration and control system appropriate to the European Union norms and international standards is validated in 2003 in place of numbered 1050 Law which has been applied in our country for years but is insufficient to period requirements. In this study, activities in order to found an effective internal auditing in public administrations in our country and resultant of these activities and the issues which must be take into account in order to catch up the European Union criteria and international standartds are investigated. There is no doubt that numbered 5018 Law is the arrangement as reform quality in concerning area but existing deficiencies have continued and Internal Auditing arranggements have been performed by administrations in order to reduce these deficiencies. Public Administration, Puclic Economic Administration, Internal Control, Auditing, Internal Auditing, Public Internal Auditing.
Keywords: İç Denetim; Para Yönetimi