Peri-implantitis tanısı olan bireylerde interlökin 6 (rs1800795) gen polimorfizminin incelenmesi - İn, Gözde (My University, 2025)
Peri-implantitis tanısı olan bireylerde interlökin 6 (rs1800795) gen polimorfizminin incelenmesi Amaç : Peri-implantitis, diş implantı çevresindeki mukozada inflamasyon ve ilerleyici kemik kaybı ile karakterize, plak ilişkili patolojik bir hastalıktır. Temel etiyolojik faktör biyofilm olup, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola ve Fusobacterium nucleatum gibi periodontal patojenlerin implant bölgelerine kolonize olabildiği gösterilmiştir. Cerrahi olmayan mekanik tedaviler yalnızca sınırlı klinik iyileşme sağlamakta, sistemik veya lokal antimikrobiyal ajanların eklenmesi ise destekleyici fayda sunmaktadır. Bu nedenle günümüzde peri-implantitisin tam olarak tedavisi mümkün görünmemektedir. Sitokinler; astım, kanser, AIDS, kardiyovasküler ve dejeneratif hastalıklar ile romatoid artrit gibi birçok sistemik hastalığın tanı ve prognozunda biyomarker olarak kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde ise son yıllarda araştırma alanı olarak önem kazanmaktadır. Proinflamatuar bağışıklık yanıtında kilit rol oynayan interlökin-6 (IL-6), peri-implantitisin genetik ve immünolojik mekanizmalarının aydınlatılmasında öne çıkan bir adaydır. Bu çalışmanın amacı, IL-6 geninin rs1800795 polimorfizminin Türk popülasyonunda peri-implantitisli bireyler ve sağlıklı kontroller arasındaki dağılımını incelemek ve hastalık şiddeti ile olası ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem : Çalışmaya 50 peri-implantitisli hasta ve 15 sağlıklı kontrol birey dahil edilmiştir. Katılımcılardan alınan venöz kan örneklerinden DNA izole edilerek IL-6 (rs1800795) polimorfizmi gerçek zamanlı PCR ve TaqMan genotipleme yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen genotip ve allel frekansları gruplar arasında karşılaştırılmış ve hastalığın klinik seyri ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular : IL-6 rs1800795 polimorfizminin genotip dağılımı (p=0,53213) ve allel frekansları (p=0,8667) açısından peri-implantitisli ve sağlıklı bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç : Periferik kan örneklerinde IL-6 rs1800795 (-174) polimorfizmi ile peri-implantitis varlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.

Examination of interleukin 6 (rs1800795) gene polymorphism in individuals diagnosed with peri-implantitis Objective : Peri-implantitis is a plaque-associated pathological condition characterized by inflammation of the peri-implant mucosa and progressive bone loss around dental implants. The primary etiological factor of the disease is biofilm, and it has been shown that periodontal pathogens such as Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, and Fusobacterium nucleatum can colonize implant sites. Non-surgical mechanical treatments provide limited clinical improvement, while the addition of systemic or local antimicrobial agents offers only supportive benefits. Therefore, complete resolution of peri-implantitis remains challenging. Cytokines are widely used as biomarkers for diagnosis and prognosis in various conditions, including asthma, cancer, AIDS, cardiovascular diseases, degenerative disorders, and rheumatoid arthritis. Although their application in dentistry is still limited, it has increased in recent years. Interleukin-6 (IL-6), a key mediator of proinflammatory immune responses, is a promising candidate for elucidating the genetic and immunological mechanisms of peri-implantitis. This study aimed to investigate the distribution of the IL-6 rs1800795 polymorphism in Turkish individuals with peri-implantitis compared to healthy controls and to assess its potential association with disease severity. Materials and Methods : The study included 50 patients with peri-implantitis and 15 healthy controls. DNA was extracted from venous blood samples, and the IL-6 (rs1800795) polymorphism was analyzed using real-time PCR and TaqMan genotyping. Genotype and allele frequencies were compared between groups, and their association with clinical disease severity was assessed. Results : No statistically significant differences were observed between groups regarding IL-6 rs1800795 genotype distribution (p=0.53213) or allele frequency distribution (p=0.8667) (p>0.05). Conclusion : The IL-6 rs1800795 (-174) polymorphism in peripheral blood samples was not found to be significantly correlated with the presence of peri-implantitis compared to healthy controls.
Examination of interleukin 6 (rs1800795) gene polymorphism in individuals diagnosed with peri-implantitis
Keywords: Ağız sağlığı; genetics; genetik Peri-implantitis; interleukin-6; İnterlökin 6; Medical biology; Oral health; Peri-implantitis; single nucleotide polymorphism; Tek nükleotid gen polimorfizmi; Tıbbi biyoloj