Disiplinlerarası ilişkilerin grafik tasarımı eğitimi sürecine etkisi - Yücel, Adem (My University, 2014)
Bu araştırmada, grafik tasarım eğitimi veren fakültelere yönelik, reklam grafiği tasarımı eğitimi sürecinde disiplinlerarası ilişkilerin öğrenci kazanımlarına katkısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Nitel araştırmada eylem araştırması yöntemiyle düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. Reklam grafiği tasarımı eğitiminde belirlenen disiplinlerin katkısıyla tasarım süreçlerini uygularken ne tür bir strateji izlenmelidir? 2. Öğrenciler disiplinlerarası ilişkiyi tanımlarken “hareketli grafik tasarım” (hareketli görüntü) – “Fotoğraf “ ve “grafik” bilgilerine ilişkin hangi kavramları kullanıyorlar? 3. Öğrenciler, tasarım aşamalarını proje odaklı bir uygulamada grafik tasarıma dönüştürürken hangi süreçleri takip ederek uygularlar? 4. Öğrenciler çok disiplinli bir reklam grafiği tasarımı yaparken ne tür kazanımlar elde etmektedirler? Bu çalışmada, “reklam grafiği tasarımı eğitiminde disiplinlerarası ilişkiler üzerine, proje tabanlı bir uygulama ile tasarım süreçlerinin öğrenci kazanımlarına etkisi” üzerinde durulmuştur. Çalışmanın uygulama safhası, T.C. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 3. Sınıf 15 odak öğrencisiyle, 2012-2013 öğretim yılı bahar döenimde, Reklam Grafiği – Etkileşimli Çoklu Ortam Uygulamaları – Reklam Fotoğrafçılığı dersleriyle eş zamanlı olarak 14 haftada gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen eylem araştırmasında, öğrencilerin tasarımsal becerilerinin gelişimini gösteren gözlemci raporları, döküman inceleme (uygulamada yapılacak olan grafik tasarım ürünleri), video kayıtları, yarı-yapılandırılmış görüşme, uzman görüşleri, araştırmacı günlüğü ve öğrenci günlüklerinden yararlanılmıştır. Eylem araştırması olarak desenlenen bu nitel çalışmada içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın alt amaçlarında betimsel analizin yanında, güvenirliği artırmak, yanlılığı azaltmak, tema ve kategoriler arasında karşılaştırma yapmak amacıyla nitel veriler nicelleştirilmiştir. Araştırma verileri, araştırma grubunda, reklam grafiği tasarım süreçlerinde disiplinlerarası ileişkilerin öğrenci kazanımlarına katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. Ders işleyiş sürecinin biçimlenmesinde, proje ve öğrenci odaklı olarak karşılıklı fikir alış-verişi ve diğer disiplinlerle ve uzmanlarla ele alınış biçimi, görsel ve grafiksel malzemenin zenginleşmesini sağlamış, öğrencilerin farklı derslerde öğrendiği bilgileri de tek bir projede birleştirmesi amaçlanmıştır. Piyasa koşullarındaki arz-talep dengesi daha donanımlı ve çok disiplinli yetişen bireyleri aralarına almaktadır. Çok disiplinli ve donanımlı olarak kendini yetiştiren tasarımcı teknoloji ve modern çağın gereklerine uygun olarak bilgi alternatiflerini zenginleştirmesi açısından verimli bir süreç ortaya konulması gerektirmektedir. Reklam grafiği, disiplinlerarası, grafik tasarımda fotoğraf, hareketli grafik tasarım, tasarım süreçleri.

In this research, it is aimed to put forth the contribution of interdisciplinary relationships in graphic design education process to the achievements of the students for schools giving graphic design education. This research has been organized by the method of action research in qualitative research and answers to the following questions have been searched: 1 What kind of a strategy should be followed when applying design processes with the contribution of identified disciplines in advertising graphic design education? 2 Which concepts related to motion graphics (motion picture) - Photograph and graphic knowledge do students use when defining interdisciplinary relationships? 3 Which processes do students follow and apply when converting design stages into graphic design in a project based application? 4 What kind of achievements do students gain when designing a multi-disciplinary advertising graphics? In this study, the effect of design processes and a project-based application on interdisciplinary relationships in advertising graphic design education, project-based design of an application and its impact on student learning processes is emphasized. Application phase of the study has been performed with 15 focus 3rd Grade students from T.C. Maltepe University Faculty of Communication Visual Communication Design Department, in the 2012-2013 academic year spring term, and carried out in parallel with Advertising Graphics - Interactive Multimedia Applications - Advertising Photography lessons for 14 weeks. In this performed action research, observer reports showing the development of conceptual skill of students, document review (graphic design products that will be performed in application), video recordings, semi-structured interviews, expert opinions, researcher diary and student diaries were utilized. Content analysis was used in this qualitative study that has been designed as an action research. In the the sub-objectives of the research, in addition to the descriptive analysis, qualitative data was quantified to improve reliability, reduce bias, and in order to make comparisons between categories and themes. It has been observed that interdisciplinary relationships in advertising graphic design processes contribute to the achievements of students in the research group according to the research data. When forming the course teaching process, project and student-oriented mutual exchange of ideas, contextualization format of other disciplines and specialists, enrichment of visual and graphical materials have been provided, and joining students’ acquired knowledge from different courses in a single project has been intended. Supply-demand balance in the market conditions welcome better equipped and educated and well-disciplined individuals. An efficient process, that educates very disciplined and equipped designers, and enriches knowledge alternatives in accordance with the requirements of the modern age of information technology, is required. Advertising graphics, interdisciplinary, graphic design in photography, motion graphics design, design processes.
Keywords: Grafik tasarım