Predicting innovative team climate: the role of organizational culture - Genç, Ayşe Hande (My University, 2000)
2000li yıllara girdiğimiz şu günlered endüstride hızlı bir değişim gözlenmekte. Örgütlerin değişime adapte olabilmeleri için takım çalışmalarına destek veren, farklı güçlü ve kendilerine özgü kültürlerini yaratmaları kaçınılmaz. Ancak takım çalışmaları ile örgüt kültürleri arasındaki ilişkileri konu alan araştırmalar incelendiğinde bunların sayıca oldukça az olduğu görülüyor. Bu nedenle bu araştırmada örgüt kültürleri ile takım iklimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlandı. Takım iklimi daha önce Türkçeye Adaptasyonu tamamlanmış olan Takım İklimi Envanteri;, örgüt kültürü ise araştırma kapsamında tercümesi ve adaptasyonu yapılan Örgüt Kültürü Envanteri ile ölçülmektedir. Örneklem grubu iki firmanın toplam 110 çalışanından oluşmaktadır. Firmalar Türk-yabancı ortaklığı birer organizasyon olup biri çabuk tüketilen mallar sektöründe diğeri ise sağlık ürünleri sektöründe hizmet vermektedir. Yapılan istatistiki analizler sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda örgüt kültürü ile takımların iklimi arasında bazı ilişkilerin var olduğu tespit edilmiştir. Örgüt kültürü Envanterinin örgüt içi iletişim, örgüt içi ilişkiler ve örgütsel değişim boyutlarının Takım İklimi Envanterinin iletişim ve yenilik boyutu ile ilintili olduğu saptanmıştır. Örgütsel değişim boyutunun ayrıca Takım İklimi Envanterinin amaçlar ve çalışma tarzı boyutlarını da etkilediği anlaşılmıştır. Örgüt içi ilişkilerin ise takımların çalışm tarzını etkilediği bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi örgüt kültürünün yenilikçi takım ikliminin değişkenliğinin % 62 sini açıkladığını göstermiştir. Son olarak ise araştırmada yer alan iki firmanın çalışanları arasında Takım İklimi Envanterine verdiklei cevaplar açısından belirgin bir farklılık görülürken Örgüt Kültürü Envanterine verdikleri cevaplar açısından önemli bir fark tespit edilmemiştir.

At the beginning of the new century a arpid change in the industry can be observed. For companies to adopt to the changes a formation of a strong and distinct culture, which support team based efforts is urgent. The scarce number of studies dealing with teamwork which include organizational (corporate) culture as an explatory variable led the present study to preserve the aim of investigating the relationship between team climate and corporate culture. For that purpose the Organizational Culture Survey (OCS) (Harris and Moran, 1993) was traslated and adopted to Turkish and employed with Team Climate Inventory (TCI) (Anderson and West, 1994) in this study. 110 employees from two companies, one operating in fast-moving consumer goods sector and the other hospital goods sector served as the sample group. The overall results of the study showed that there was significant relation between organizational culture and team climate.Especially, organizational communication, organizational relations and organizational changes, which were subscales of OCS, seemed to be related to the type of communication in teams. Organizational relations and organizational changes affected the objectives subscale of TCI; and the task style of teams seemed to be related to organizational changes subscale of OCS. Moreover, it was found that corporate culture accounted for 62% of the variance in the innovativeness of the team climate.The subjects of two companies employed showed significant differences in terms of the type of team climate; but were similar in terms of organizational culture.
Keywords: Örgütsel Davranış