Endüstriyel sistemlerde plc ve scada uygulaması - Özer, Askeri (My University, 2016)
ENDÜSTRİYEL SİSTEMLERDE PLC VE SCADA UYGULAMASI Teknoloji ve bilimin hızlı bir şekilde gelişmesi ihtiyaçları da sürekli artırmaktadır. İhtiyaçların artması hızlı, güvenli ve kaliteli üretim sistemlerine olan talebi artmasına sebep olmuştur. Eski sistemlerin kontrollü otomatik olarak yapılmadığından enerji ve zaman kaybına yol açmaktaydı. Günümüz endüstriyel otomasyon sistemleri yüksek güvenliği, yüksek kaliteyi ve insan gücünden tasarrufu sağlamaktadır. Endüstriyel otomasyon sistemleri PLC ve SCADA’dan yararlanarak üretim sürecini gerçekleştirmektedir. PLC ve SCADA ile karmaşık kontrol sistemleri kolaylıkla oluşturulabilmektedir. PLC’ye yüklenen program doğrultusunda çalışan sistemin SCADA ile uzak noktadan veri toplama ve kontrol işlevleri yapılmaktadır. Endüstriyel sistemlerin uzaktan takip edilmesi, hızlı ve etkin şekilde kontrol edilmesi üretim süreçlerini daha güvenilir ve daha verimli hale getirmiştir. Bu çalışmada, Prototip bir endüstriyel sisteme PLC bağlanmış ve PLC’den elde edilen değerler SCADA sisteminde görüntülenip izlenmiştir. Endüstriyel sistemin uzaktan kumanda edilmesi sağlanarak ağırlık, basınç, seviye, debi ve sıcaklık değişkenleri kontrol altında tutulmuştur. Sistemde meydana gelecek olumsuzluklar önceden belirlenip gerekli önlemler alınmıştır. Böylece PLC ve SCADA’ların etkin kullanım alanları ve yeteneklerinden faydalanılarak endüstriyel sistemlerden en verimli şekilde yararlanılması amaçlamıştır.

APPLICATION OF PLC AND SCADA IN INDUSTRIAL SYSTEMS Rapid development of science and technology have increased the requirements constantly. The increasing requirements have led to an increase in demand for fast, safe and high quality production systems. Lack of automatical control of the old system causes loss of energy and time. Today's industrial automation systems can provide high safety, high quality while decreasing the need for manpower. Industrial automation systems actualize the production processes by using PLC and SCADA systems. It is possible to form complex control systems by PLC and SCADA easily. The data acquisition and control functions of the system which operates in according to the software installed on PLC is performed by SCADA. Remote monitoring, fast and effective control of industrial systems contribute to more reliable and more efficient manufacturing processes. In this study, PLC is connected to an industrial prototype and values obtained by PLC are displayed on SCADA system. İndustrial system is remotely controlled while keeping weight, pressure, level, flow and temperature variables under control. The possible obstacles are pre-determined and neccesary measures have been taken against them. It is aimed to benefit industrial systems efficiently by using all the advantages and efficient application areas of PLC and SCADA.
Keywords: Elektirik ve elektronik, Mühendislik; PLC ve scada sistemi