Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının genel biyoloji laboratuvarı dersinde kullanılması - Erilmez, Billur Açar (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı; aday biyoloji öğretmenlerinin genel biyoloji dersi müfredatı kapsamında Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) Yaklaşımı kullanılarak sınıf içi tartışmalar ve yazma etkinlikleri aracılığıyla kavram öğrenimlerini gerçekleştirmek ve literatüre çalışma sonuçlarıyla destek sağlamanın yanı sıra öğrencilerin öğrenilen kavramları kullanacak oldukları Genel Biyoloji dersine yönelik tutumlarını, argüman oluşturma becerilerini ve bilimin doğası görüşlerine etkisini gözlemlemektir. Araştırma İstanbul ilinde bir devlet üniversitesinin Biyoloji Öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan 3 erkek ve 19 kız olmak üzere 22 kişilik bir öğrenci grubuyla gerçekleştirilmiştir. Grup ile 1 yarıyıllık laboratuvar dersleri boyunca ATBÖ prensiplerine uygun çalışmalar hazırlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmada yarı deneysel desen yöntemlerinden tek grup ön test son test deseninden faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri Kavram haritaları (KH), Biyoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği (BDYTÖ), Argümantasyon Algıları Testi (AAT), Bilimin Doğası Tutum Ölçeği (BDTÖ) ve ATBÖ Deney Raporları ile elde edilmiştir ve bu verilerin analizi SPSS aracılığıyla gerçekleştirilerek yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda ATBÖ yönteminin öğrencilerin kavram öğrenimlerini, argüman kurma ve yazma becerilerinin gelişimini, biyoloji dersine yönelik tutumlarını ve argümantasyona yönelik algılarını bireysel anlamda olumlu yönde geliştirdiği görülmüştür.

The aim of this study is to perform concept learning by using Science Writing Heuristic (SWH) approach within the context of general biology course curriculum of candidate biology teachers. In addition, to provide support to the literature with the results of the study and to observe the students' attitudes towards the course of General Biology, which they will use the concepts learned, the effect of argument-making skills and their effects on the nature of science.The study was carried out with a group of 22 students including 3 boys and 19 girls in the Biology Teachers Department of a public university in Istanbul. During the 1st. semester laboratory lessons with the group, all studies in accordance with the principles of the SWH were prepared and implemented. Pre-experimental design methods; single group pre-test and post-test pattern were used. The quantitative data of the study were obtained by using Concept maps, Attitude Scale for Biology Course, Argumentation Perceptions Test Nature of Nature Attitude Scale and SWH Test Reports. The analysis of this data was performed by means of SWH program.As a result of the research, it is seen that the SWH method develops the students' concept learning, development of arguments and writing skills, attitudes towards biology course and their perceptions about argumentation in an individual way positively.
Keywords: Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımı; Bilim Okuryazarlığı; Bilimin Doğası Science Writing Heuristic; Education; Eğitim; Fen Laboratuvarı; Nature of Science; Science Laboratory; Science Literacy