Radikal ürolojik girişimlerde epidural anestezi - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Ürolojik onkolojinin önemli cerrahi girişimlerinden iki tanesi radikal sistektomi-üriner diversiyon ve radikal retropubik prostatektomi ameliyatlarıdır. Her iki cerrahi yöntem de genellikle yaşlı sayılabilecek hasta gruplarında ve özellikle sistektomi söz konusu olduğunda, çoğu kez eşlik eden morbiditelerin varlığında gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle operasyon sırasında anestezi ve sonrasında analjezi uygulamalarındaki gelişmeler komplikasyonların azaltılması, hasta konforunun artırılması ve hastanede kalış süresinin azaltılmasını sağlayabilir. Bu çalışmada radikal ürolojik cerrahi girişim uygulanan bir grup hastada (n: 13) tek başına epidural anestezi ve postoperatif dönemde epidural analjezinin etkinliği, genel anestezi altında opere edilen benzer bir grup hasta ile (n: 32) retrospektif olarak karşılaştırılmıştır. Hastalarda peroperatuvar dönemde kanama ve transfüzyon miktarı epidural anestezi uygulanan grupta genel anestezi grubuna oranla belirgin derecede daha az bulunmuştur. Epidural anestezi grubunda postoperatuvar dönemde hastaların dinlenme ve mobilizasyon sırasında ağrısı olmamıştır. Tüm hastaların konfor skoru=3 (çok memnun) olarak saptanmıştır. Genel anestezi ve postoperatif epidural hasta kontrollü analjezi uygulanan 32 hastanın 6 tanesinde postoperatif 1. saatte orta şiddette ağrı yakınması (NRS>4) nedeni ile ek doz lokal anestetik ajan uygulanmıştır. Ayrıca, maliyet açısından incelendiğinde, epidural anestezinin genel anesteziye oranla çok daha ekonomik olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, epidural anestezi ve postoperatif epidural analjezi yöntemi hastaların radikal cerrahi girişimleri daha kolay tolere etmesini sağlamakta ve hasta konforunu önemli ölçüde artırmaktadır. Yöntem bu özelliklerinin yanı sıra ekonomik olarak da belirgin avantajları beraberinde getirmektedir.

Radical cystectomy-urinary diversion and radical retropubic prostatectomy are two of the most important surgical interventions of urological oncology. Both of these surgical procedures are usually performed in relatively elderly patients and in the. presence of various comorbidities, especially when cystectomy is considered. Recent progress in anesthesiology and post-operative pain management allowed achieving a decrease in the incidence of complications, better patient comfort and shorter hospital stay. We investigated the efficacy of epidural anesthesia as a single modality and post-operative pain management by the same route in a cohort of patients who underwent radical urological surgery (n: 13) in comparison to a similar group (n: 32) operated under general anesthesia, in a retrospective study. The amount of blood loss and transfusion rates, were found to be significantly less in epidural anesthesia group. The cost of this procedure was also significantly lower compared to general anesthesia. In conclusion, epidural anesthesia and post-operative pain management via the same route, allows patients to better tolerate the surgical procedures with higher patient comfort. In addition to these advantages it also provides significant cost reductions as well.
Epidural anesthesia in radical urological surgery
Keywords: Anestezi; Acil Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel