Çevrim içi ve yüz yüze terapilerin danışanlar tarafından nasıl algılandığının metafor analizi ile incelenmesi - YILMAZ, TUĞBA (My University, 2023)
Online psikoterapi çalışmaları, koronavirüs pandemisinin yüz yüze psikoterapileri etkilemesiyle hız kazandı. Çevrim içi psikoterapilerin etkinliği ve çevrim içi psikoterapilerdeki terapötik ittifak birçok calisma tarafindan incelenmiştir ve bazen yüz yüze psikoterapilerle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmalar incelendiğinde ağırlıklı olarak nicel yöntemlerin kullanıldığı görülmektedir. Çevrimiçi psikoterapiler hakkındaki literatürü geliştirmek için keşif niteliğindeki nitel araştırmalara ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Bu amaçla bu çalışmada yüz yüze veya çevrim içi psikoterapi alan danışanlardan elde edilen veriler, betimsel fenomenolojik yaklaşımlardan biri olan metafor analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. 116 kişiden elde edilen verilere göre çevrimiçi psikoterapi ve yüz yüze psikoterapilere ilişkin dokuz farklı metafor kategorisi elde edilmiştir. Çevrim içi psikoterapilerin kolaylığı, yapaylığı, yüz yüze psikoterapilere benzerliği ve etkisizliği başlıklarında daha fazla metafor üretilmiştir. Yüz yüze psikoterapilerde ise sıklıkla temas, etkililik, gerçeklik ve zorluk kategorileri altında metaforlar üretilmiştir. Katılımcılar yaşlarına göre iki gruba ayrıldığında, çevrimiçi psikoterapilere ilişkin görüşler iki yaş grubunda farklılık gösterdiği dikkati çekmektedir. Benzer şekilde farklı yöntemlerle psikoterapi alan kişilerin görüşleri de çevrim içi psikoterapilerle ilgili algıları açısından farklılaşmaktadır. Çalışmada verilerden elde edilen klinik çıkarımlar ve kısıtlamalar tartışılmıştır.
Keywords: psikoterapi; telepsikoloji; çevrim içi psikoterapi; yüz yüze terapi