Vur/ ma (değişme ve değiştirme sürecinde insan) - Kaçar, Levent (My University, 2005)
Tarihin ilk öncülü nedir? diye bir soruyla beyin jimnastiği yapmaya kalkacak olursak, buna birçok düşünce sistematiğinin vereceği cevap elbette İNSAN olurdu. Tarih bilincinin insanla başlayarak nesilden nesile aktarıldığını ve bugünlere kadar gelindiğini yine, ancak insanın tanıklığı ve aktarımlarıyla biliyoruz. Bu bilgilerin ışığında kolaylıkla söyleyebiliriz ki insandan önce de tarihsel bir evrilme süreci yaşanmıştır ve insandan sonra da bu süreç -şimdilik bilemediğimiz bir şekilde- devam edecektir. O halde, şu basit ama bir o kadar da karmaşık soruyu sormadan meselenin özünü geçiştirebilir miyiz? Neden her şeyin ölçüsü insan? Maddi ve manevi anlamda bütün değerlendirme sistematiğinin temeline niye insanı oturtuyoruz? Her sorunun cevabını neden insanla ve insanca vermeye çalışıyoruz; bu durumda bir tuhaflık yok mu? Dilin, yazının, etiğin, estetiğin, sistemlerin, kültürel alışveriş sonucu yaşanan evrimleşmenin ve daha birçok birikimin oluşmasında/ bulunmasında hep insanoğlunun parmağı var. Bilim, sanat, ekonomi, siyaset; yerelden evrensele, oluşan her kategorik sistemin düşünsel ve pratik dinamiklerinin temelinde insan var.İnsan…? Dolayısıyla bu çalışmanın başlıca temel dinamiği de insan olacak.İnsanoğlu oluşumundan bugüne kadar yaşadığı süreçte hangi evrelerden nasıl geçti, bu süreci yaşarken malzemeleri neler oldu ve bütün bu yaşananlardan sonra hangi noktaya geldi? Bu düzeye gelişinde kendini ve dışındaki etkenleri kullanırken onlara nasıl bir biçim verdi? Ödediği ve ödettiği bedel ne? Buradaki amaç, tabi ki insanlığın yaşadığı bu serüveni her yönüyle sorgulayıp, insana dair sorulan her sorunun cevabını vermek değil. Sadece insanla ilgili öne çıkan bazı temel soruların nedeni ve nasılına kendimizce biraz felsefi, biraz bilimsel, biraz ironik ve tabi biraz da komik bir perspektiften bakarak -yine sorgulamaya ve eleştiriye açık- bir bakış açısı oluşturmaya çalışmaktır. Bu nedenle çalışmanın kapsamını fazla dağıtmadan (çünkü bu tezin ve daha birçok tezin insana dair sorulama sistemlerinin hepsine cevap verebileceğini hiç zannetmiyorum) insanoğlunun en eski ve ilkel tepkileri olan cinsellik; avlanma/ avcılık; güç, iktidar ve erkek egemen kültürün onda yarattıklarıyla sınırlı tutmak amacındayım . VUR/ MA üçleme filminin, insanın bu temel dürtülerine biraz ironik o oranda da komik yaklaşmayı amaçlayan bir yapısı olması hedeflenmektedir. Bu çalışmanın temeli lisans döneminde atılmasına karşın, üçleme olarak düşünüldüğünden tamamlanıp bir bütün haline gelmesinin yüksek lisans dönemine denk düşmesi bir tesadüf değil, istenen bir durumdur. Filmin rengi, tavrı, yapısı ve dili, tam da insanın ilkel dürtülerine gönderme amacı taşıdığı için üçlemeye uygun düşen en minimal teknik olanaklarla çözmek tasarlanmıştır. Film; aynı zamanda sessiz sinema dönemi ve sinemayı sanat yapan ilk ustalara bir saygı göndermesi olarak da düşünüldüğünden filmin belleklerde bırakacağı tadın da o döneme ait lezzette olmasına beceri ve imkanlar oranında özen gösterilmiştir. Üçlemenin ilk episodunda ; karşı cins arasında yaşanan yakınlaşma ve geleneklerin, ahlakın bunun üzerindeki baskısını anlatır. İkincisinde ise; insanın ilk zamanlarda ihtiyaç olarak yaptığı, zamanla bir zevk aracına dönüştürdüğü av ve avcılık duygusuna ironik bir gönderme özelliği taşır. Son episotda ise insanoğlunun sabrı, sonunda gücü ve iktidarı; bir baba ve çocuğunun gözünden sorgulanmaktadır. İlk iki episod ironik ve komik yanıyla öne çıkarken, son episod ise; trajik ve dram yönüyle dikkat çekmektedir. Sonuç olarak bu üçlemede; insanoğlunun örgütlenme ve bilinçlenme sürecine girerken kendisine ve çevresine yabancılaşması, çevresindeki her şeyi kendi zevki ve mutluluğunun aracı gibi düşünmesi, çevresindekiler de yetmeyince kendi hemcinsi insanı, bu zevk ve mutluluğun aracına dönüştürmesi, bu süreci yaşarken nasıl bir kirlenme ve yabancılaşma yaşadığı, tez konusu olarak seçilmiştir. Kuramsal bölümde; sırayla cinselliğe, avcılığa, güç ve iktidara nasıl bakılıyor, gelinen noktada bu durum nasıl bir hal aldı? Bu sorulara cevap aranacaktır.

It is known that historical conciousness evolved from one generation to another by human testimony and delivery. From this point of view it can be argued that there was another kind of evolution before mankind and there will be another after mankind perishes. The point here is surely not to question all aspects of the adventure of mankind that he has lived and witnessed till now and answer all questions about the nature of his existence. The aim is to nurture a philosophical, scientific as well as ironic and comic perspective while thinking about man’s essential problems. For this reason, I want to restrict my study with man’s most ancient and primitive instincts as sexuality, hunting, power and others that a male-dominated society imposes on him. The triology, VUR/ MA approaches these basic instincts ironically and comically, but at the same time criticizes them with serious refrences to the nature of mankind. After man started to organize and shape these organizations, man also started to alienate himself from his surroundings and himself to abuse everything for his own delights and happiness. These proposals are the basis of my thesis. .
Keywords: Filmler; Gösteri sanatları; Sinema; Topluluk önünde gösteriler