Doğrusal programlama ve cep telefonu reklamında medya planlama optimizasyonu - Özüdoğru, Serap (My University, 2005)
Soyadı : Serap Özüdoğru Ekonometri neylem Araştırması Yard. Doç. Dr. Fatma Urfalıoğlu Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans -Temmuz 2005 rusal Programlama, Medya Planlaması

DOĞRUSAL PROGRAMLAMA VE CEP TELEFONU REKLAMINDA MEDYA PLANLAMA OPTİMİZASYONU II. Dünya savaşı döneminde ortaya çıkan yöneylem araştırması sahasında önemli bir kol olan doğrusal programlamanın reklam sektörü uygulamasında medya araçlarını seçerken hedef kitle maksimum tutulup, maliyet minimize edilmeye çalışılmıştır. Medya sektöründe televizyon dünyasının önemli olmasının yanı sıra kitle iletişim araçlarının çokluğu reklam dünyasındaki insanları bir arayış içine girmeye zorlamış ve birçok araçtan hangisinin seçileceği konusunda araştırmaya gidilmiştir. Araştırmacılara kolaylık sağlaması bakımından yöneylem araştırmasında çok sık kullanılan doğrusal programlamaya ilgi duyulmuştur. Bu çalışmada da firmanın müşterilere ulaşma portföyü kullanılarak optimizasyon yapılmıştır. Name and Surname : Serap Özüdoğru Field : Econometrics Programme : Operation Research Supervisor : Ass. Prof. Fatma Urfalıoğlu Degree Awarded and Date : Master -July 2005 near Programming , Media Planning ABSTRACT LINEER PROGRAMMING AND MEDIA PLANNING OPTIMIZATION IN CELLPHONE COMMERCIAL Linear programming, which is an important part of operation research, came out during the Second World War.The aim of operation research in advertisement sector is while making the target audiance maximum, minimizing the costs of advertisement. In media sector; despite the television advertisement has more importance, there are lots of other choices to reach an audiance. So, people in media sector need to search how to select the best communication media. Most used way of operation research, lineer programming makes this decision in a better and easy way. In this thesis, an optimization will be done by using a company's customer's portfolio.
Keywords: Doğrusal Programlama; Ekonometri; Medya Planlaması