Batı Balkanlar ve AB arasındaki ticaret ilişkilerinin analizi ve perspektifi - Plamadeala, Constantin (My University, 2016)
BATI BALKANLAR VE AB ARASINDAKİ TİCARET İLİŞKİLERİNİN ANALİZİ VE PERSPEKTİFİ Geçmişten günümüze, jeopolitik bir kavşak konumunda olan Balkan bölgesinde hem ekonomik hem de siyasi faktörler önemli bir rol oynamıştır. Avrupa Birliği, bölgenin coğrafi ve siyasi olarak bütünleşmesi için, Soğuk Savaş sonrası çatışma ortamına sürüklenen Balkanlar’ı bünyesine katmayı gerekli görmüştür. AB, dünyadaki bölgesel entegrasyon hareketleri arasında en gelişmiş ve kendine has özellikleri olan bir yapıya sahiptir. Bu anlamda AB’nin Batı Balkanlar’a yönelik politikası da, günümüzde bölge ülkelerinin AB ile bütünleşmesini öngören iddialı bir gündemle ilerlemektedir. Sosyalizm ve savaş sonrası, Batı Balkan ülkeleri ekonomik yapısı oldukça zayıf bir durumda idi. AB ve diğer uluslararası kuruluşlar farklı projeler ve destek programları ile bölgenin ekonomik olarak güçlenmesini sağlamaya çalışmaktadırlar. Batı Balkanlar için bu süreç, refah düzeyinin artması ve demokrasilerinin güçlenmesi anlamında bir fırsattır. Bu çalışmada, Batı Balkanlar ve AB arasındaki ticari ilişkileri analiz etmekte ve geleceğe ilişkin bir perspektif sunmaktadır. Bunun için, Batı Balkanlar ve AB arasındaki ilişkiler ekonomik göstergeler açısından incelenmiş, bütünleşme sürecinin güçlü ve zayıf yanları ortaya konulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Batı Balkan ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin, bölge entegrasyonunu güçlendireceği, geleceğe yönelik ekonomik potansiyellerini artıracağını ve politik ilişkilerini sağlamlaştıracağını ortaya koymaktadır. Batı Balkanlar, Bölgesel Entegrasyon, Ticari Entegrasyon, Avrupa Birliği ANALYSISAND PERSPECTIVESOF TRADE RELATIONSHIP BETWEEN WESTERN BALKANS AND EU For a long time, both economic and political factors play crucial role on Balkan region which is a geopolitical crossroads. European Union approves to incorporate Balkans for geographical and political integration of region. EU is one of the most advanced regional integration and has specific structure. In this sense, European Union policy for Western Balkans, today, is going on an ambitious agenda that desires to integrate with Western Balkans countries. After socialism and war, economy of Western Balkan countries has quite weak. EU and other international institutions try to improve the economy of Western Balkans countries with different projects and programs. All these initiatives are an opportunity for Western Balkans to increase their prosperity and strengthen their democracy. In this regard, the aim of this study is to analyze the trade relationship between Western Balkans and EU and present a perspective about their future. In order to achieve these aims, the relationships between Western Balkans and EU were investigated in terms of economic indicators and revealed the strengths and weaknesses of integration process. As a result of the evaluation, it is propounded that the development of Western Balkans and EU’s trade relationships will make strong the regional integration, increase their economic potential and reinforce their political relations. Western Balkans, Regional Integration, Trade Integration, European Union
Keywords: Avrupa Birliği; Dış ekonomik ilişkiler; Ekonomi