Okul yaş grubu (6-12) çocukların hemşireyi algılayışları - Argalı, Lülüfer (My University, 2005)
Bir birey olan çocukların yaşamları boyunca öğrendikleri, hayalleri, içinde bulunduğu biyolojik, psikolojik ve zihinsel gelişme dönemi, çocuğun ailesi ile hemşire ve diğer sağlık ekibi üyeleri ile olan kişisel ilişkileri hemşireyi algılamada en önemli etkenlerdir (19,36). Araştırma; Özel Açı İlköğretim Okulu ve Şair Behçet Kemal İlköğretim Okulu’nda 6–12 yaş grubunda olan daha önceden hemşire ile karşılaşmış veya karşılaşmamış okul çağı çocuklarının hemşireyi algılayışını belirlemek amacıyla planlanan tanımlayıcı bir araştırmadır. Veri araştırıcı tarafından bilimsel dayanağını oluşturacak literatür bilgilerinden derlenerek bilgi formu ile toplanmıştır. Çocuğun hemşireyi algılayışı ile ilgili duygu ve düşüncelerini daha rahat ifade edebilmesi için resim çizimleri yaptırılmıştır. Çizdirilen resimler bu konuda uzman kişinin yorumları ile değerlendirilmiştir. Çocukların % 42’si erkek; % 58’i kızdır; 7 yaş, 8 yaş, 9 yaş, 10 yaş ve 11 yaş grubunda % 20 oranında bulunmaktadır. Çocukların %50’si Açı İlköğretim Okulundan, %50’si Şair Behçet Kemal İlköğretim Okulundandır. % 87’si daha önce hemşire ile karşılaşmıştır; % 13’ü karşılaşmamıştır. Hemşire ile karşılaşma oranı karşılaşmama oranına göre anlamlı derecede yüksektir. Hemşire ile karşılaşan çocuklarda; hemşire denildiğinde ilk akla en önemli ifadeler, 33’ünde (%24,62) aşı, iğne; 27’sinde (%20,18) doktorun yardımcısı olduğu görülmüştür. Hemşire ile karşılaşmayan çocukların, hemşire denildiğinde ilk akıllarına gelen ise, 6’sında (%35,29) hastalara yardım eden sağlık görevlisi, 3’ünde (%17,65) aşı, iğne olduğu görülmüştür. Hemşirenin görevi nedir? sorusuna en çok verilen cevap 65’inde (%49,62) doktora ve hastalara yardım etmek, ilkyardım; 17’sinde (% 12,99) aşı ve iğne yapmak olarak belirlenmiştir. Hemşire kelimesinin neleri çağrıştırdığı araştırılmış; en çok verilen cevap 79’unda (%26,24) yardımsever; 75’inde (%24,93) hastaya bakan dediği görülmüştür. Toplam 100 çocuğun çizmiş oldukları resimlerin değerlendirilmesi sonucunda hemşireyi olumlu algılayanların sayısı 84’tür (%84). Olumsuz algılayanlar ise sadece 1 (%1) çocuktur. 15 kişi ise (%15) tarafsız (nötr), olumlu ya da olumsuz ne şekilde algıladığı belirlenememiştir.

At the individual level when the nature of children’s perception of the nurses is analyzed it is seen that various factors play role in this perception. Among the most important factors affecting their perception of the nurse are; what the child has learned all throughout his/ her life, his/ her dreams, the biological, psychological and mental development stage of the child, and the relations of the child with his/ her family, with the nurse and other health personel (19, 36). The research; is a complementary study conducted on the 6-12 age group school age healthy children from Private Açı Primary School and Şair Behçet Kemal Primary School who have met or have not met a nurse earlier and the study aims to determine their perception of the nurse. Data are collected by the researcher through a questionnaire form compiled from scientific information in the literature. Also picture drawings were made by the children so that they can exhibit their perceptions of the nurse, and their feelings and ideas thereof. Amongst the children who have been included in the research; %42 is male, %58 is female; %50 is from Özel Açı İlköğretim Okulu, %50 is from Şair Behçet Kemal İlköğretim Okulu. %87 have encountered with a nurse before, %13 have not. The ratio of having encountered a nurse before is significantly high when compared to the ratio of not having encountered a nurse before. %36.4 of the children have stated that he / she would like to be a nurse in the future, %62,0 have stated, “yes, it is possible for males to be a nurse”, %94,0 have stated that they consider “being a nurse” an important, valuable profession. When children asked the first thing that comes to his / her mind when they hear the term “nurse”; amongst the children who have encountered a nurse before, 33 (%24.62) have said “injection, vaccine”, 27 (%20.18) have said “doctor’s assistant”. Amongst the children who have not encountered a nurse before, 6 (%35.29) have said “a person working in the health field who helps the sick people”, 3 (%17.65) have said “injection, vaccine”. The answers given to the question “What is the duty of a nurse?” is as follows; 65 (%49.62) said “to help the doctor and the patients, first – aid”, 17 (%12.99) said “vaccine and injection”. The answers given to the question “What does the word ‘nurse’ remind you of?” are; 79 (%26.24) said “a helpful person”, 75 (%24.93) said “someone who looks after the patient”. After the evaluation of the drawings made by 100 children; 84 (%84) child the nurse positively, whereas, only 1 (%1) child the nurse negatively. 15 (%15) is impartial (neutr), whether or not they perceive the nurse positively or negatively could not be determined.
Keywords: Çocuk Hastalıkları Hemşireliği; Çocuk Psikolojisi_Hemşireler_Algı