5747 ve 6360 sayılı kanunlarla ilk kademe ve belde belediyelerinin birleştirilme ve bütünleştirilmesinin, kentsel yaşam kalitesi üzerine etkileri : İstanbul sancaktepe örneği - Uçar, Tarık Yusuf (My University, 2019)
Kanunlar insan ve toplum hayatının düzenlenmesinde etkili temel yazılı metinlerin başında gelmektedir. Mevzuatımız bir bütün halinde incelendiğinde şehir idarelerinin sorumluluklarını tanımlayan Anayasa’dan başlayarak birçok kanun ve yönetmeliğin var olduğu ve bu düzenlemeler çerçevesinde çok çeşitli faaliyetlerin, görev ve sorumluluk olarak yerel idarelere yüklenmiş durumda olduğu görülecektir. Mahalli ve müşterek özellik arz eden ve insan hayatını ilgilendiren birçok konuda mahalli idareler birincil sorumlu sıfatıyla iş üretmek ve servis sağlamakla mükellef durumdadır. Sözgelimi sadece zabıta hizmetlerinin farklı 39 yasa ve yönetmelik bünyesinde kısmen tanımlanmakta olduğu bir tespit olarak elde bulunmaktadır. Yasalarla belirlenen bu yetki ve görevler, zaman içerisinde ve ihtiyaçlara göre mevzuatta yapılan değişiklikler çerçevesinde azalmış yahut artmış, idari, mali ve fiziki sınırlar yönüyle birçok değişikliğe uğramıştır.Sancaktepe ilçesi oluşumunun da dâhil olduğu “kamu yönetimi reformu” olarak adlandırılan süreçte, çeşitli ilk kademe ve belde belediyeleri birleştirilerek ve bütünleştirilerek ilçe belediyeleri kurulmuş, belediyelerin görev, yetki ve sorumlulukları farklılaşmış bulunmaktadır. Bu süreçteki gelişmelerin düzenleyici etkilerinin neler olduğu, kendilerinden beklenen faydayı sağlayıp sağlamadıkları, sorumluluk alanlarına giren bölgede sosyal, ekonomik, çevresel şartları ne yönde etkiledikleri ve kentlilerin kent yönetimlerinin ürettikleri hizmetler konusundaki algılamalarının ne yönde değiştiğinin bilinmesi hem yasa koyucu ve hem de uygulayıcılar açısından önem arz etmektedir.Kent yönetimlerinin, görev, yetki ve sorumluluk sahasına giren bölgede, hizmet alanlarına ilişkin temel verileri sağlıklı şekilde toplayacak bir sistem kurması, çeşitli araştırmalarla bunları değerlendirmesi ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşması artık küresel ölçekte rekabet eder hale gelen kentlerdeki yaşam kalitesini arttırması ve iyileştirmeye dönük çalışmaların sürdürülebilir halde muhafazası için vazgeçilmez görünmektedir.Tüm bunlardan hareketle, bu çalışmanın birinci bölümünde belediye kavramı ile 06 Mart 2008 tarih ve 5747 sayılı kanun ve daha sonra 12 Kasım 2012 tarih ve 6360 sayılı kanunlar üzerinde durulmuş, yaşam kalitesi ve kentsel yaşam kalitesi kavramları ve bileşenleri anlatılmış, bu kanunlar bağlamında ülke genelinde küçük ölçekli yerel yönetim birimlerinin birleştirilerek ve bütünleştirilerek daha büyük ölçeğe kavuşturulmasının kentsel yaşam kalitesini nasıl etkilediğini saptayabilmek amacıyla farklı zamanlarda yapılan hizmet ve algı anketi çalışmaları analiz edilmiş ve nihayet zikredilen düzenlemelerin bahse konu alanlarda kent yönetiminin hizmet etkinliğini, bölgede yaşayanların kentsel yaşam kalitesini ve buna yönelik algılarını ne yönde etkilediği tespit edilmeye çalışılmıştır.

There are many basic service areas have been defined in the laws that determine the duties and authorities of city administrations. It can be said that local governments are responsible for producing and presenting urban services in almost every area that is local and common and concerns human life. These authorisations and responsibilities determined by the law have changed in accordance with the differentiations in the legislation in time and according to the needs, and have undergone many changes in terms of administrative, financial and physical boundaries. In the process called “public administration reform”, including the formation of Sancaktepe district, various first stage and sub-municipalities have been merged and unified and district municipalities have been established and the authorisations and responsibilities of municipalities are differentiated. It is important for both the legislator and the practitioners to know what the regulatory impacts of the developments in this process are, whether they provide the expected benefits from them, the social, economic and environmental conditions in the region that are in their responsibility area and how the perceptions of the citizens of the urban governments are changed in terms of the services they produce.To establish a system that will collect basic data on service areas in the region, which is within the scope of duty, authority and responsibility, to share the results with various studies and to increase the quality of life in cities that are now competing on a global scale, is an important requirement to ensure the sustainability of urban development and the setting of urban memory.Taking into account all of these, in the first part of this study, the concept of municipality and the Law No. 5747 dated 06 March 2008 and then the Law no. 6360 dated 12 November 2012 were discussed. Concepts and components of quality of life and urban quality of life were explained. In the context of these laws, services and perception surveys conducted at different times were analysed in order to determine how the large scale localization and integration of small scale local government units throughout the country affected urban quality of life. Finally, it has been tried to determine the effects of the mentioned regulations on the service efficiency of urban administration and the quality of urban life and the perceptions of the people living in the region.
Keywords: 5747 Sayılı Kanun; 6360 Sayılı Kanun; Belde; Belediye; Belediyeler; Birleşme; Bütünleşme; First Stage; Integration; İlk Kademe; Kentsel Yaşam Kalitesi; Law and legislation; Law No. 5747; Law No. 6360; Local government; Municipal corporations; Quality of Life; Quality of Urban Life; Regulatory Effect; Sub-Municipality; Turkey; Türkiye; Unification; Yasa ve yasama; Yaşam Kalitesi; Yerel yönetim