Av tüfeği namlu uzunluğunun saçma dağılımına etkisinin değerlendirilmesi - Bilgi, Sefer (My University, 2013)
Av tüfeği ile ölüm olaylarında her zaman saldırıda kullanılan silah bulunamayabilir. Bu gibi durumlarda olay yeri verilerinin ve hedefteki atış bulgularının değerlendirilmesi ile kullanılan silahla ilgili ipuçlarına ulaşılabilmektedir. Saçma tanelerinin, tapanın vs hedef üzerindeki dağılımına veya etkisine göre yaklaşık olarak atış mesafesi tayini yapılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı av tüfeği namlu uzunluğunun, hedefte görülen tahribata göre saçma dağılımına etkisini belirlemektir. Çalışmada namlu boyu 61 cm olan av tüfeğinin, namlusu ucundan itibaren 10 ar cm arayla toplam 6 kez kesilmiştir. Bu çalışmada 2 farklı saçma türü ile 2 farklı mesafeden hedefe atışlar yapılmıştır. Av tüfeğine bağlı kriminal olayların büyük kısmı 2 metreye kadar olan mesafede gerçekleştiğinden bu çalışmada da 100 cm ve 150 cm mesafeler tercih edilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların yanısıra namlu uzunluklarına göre hedef özellikleri değerlendirmelerinde Kruskal Wallis test, ikili karşılaştırmalarında ise Mann Whitney U test kullanılmıştır. Anlamlılık değeri p<0.05 olarak değerlendirilmiştir. Namlu uzunluğuna göre yapılan atışlarda hedef özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,01). Çalışma sonucunda namlu boyunun değişmesi ile birlikte hedefteki defektin özelliğinin de değiştiği saptanmıştır. Olay yerinde bulunan silah veya silahların yapısı değerlendirilmeden önce sadece hedef özelliklerine bakarak atış mesafesi tayini yapılmaması gerekmektedir. Kesik Namlu, Hedef, Saçma Tanesi, Fişek, Balistik.

Death cases with a shotgun weapon used in the attack may not be available at all times. In such cases, with the evaluation of the findings of the crime scene and the findings of target shooting, it is possible to reach tips about the used gun. According to distribution or effect of pellets, wad, etc.. on the target, determination can be made about the shooting distance. The aim of this study is to determine the effect of the length of the shotgun barrel to pellet spread according to destruction of the target. In this study, the shotgun which has 61 cm barrel length, has been cut totally 6 times with 10 cm’s range from the muzzle. In this study, shots were made from two different distance with two types of pellets. Because of most of the crimes with the shotgun has been made up to 2 meters distance, in this study its prefered to made shotguns from 100 cm and 150 cm distances. While the evaluation of the study data, in addition to descriptive statistical methods, the Kruskal Wallis test is used at evaluation of the target properties according to barrel length and the Mann Whitney U test is used at binary comparisons. Significance level is was evaluated at p<0.05. Shots made according to length of the barrel, statistically significant difference was found in terms of target properties(p<0,01). At the result of the study, its identified that when the length of the barrel has changed, the property of the destruction at the target has changed also. Before the evaluation of the weapons or weapons’ construction which found at crime scene, determination of the shooting distance should not be made by only looking at the target characteristics. Shotgun, Cutted Barrel, Target, Pellets, Cartridge, Ballistics.
Keywords: Adli Tıp