Ultrason eşliğinde tirod ince iğne aspirasyon biyopsilerinde biyopsi süresi, sitopatolojik materyel yeterliliği, girişim sayısı ve patoloji laboratuarında harcanan zamanın sitopatolog eşlikli ve eşliksiz olarak karşılaştırılması - Cengiç, İsmet (My University, 2011)
Çalışmamızın amacı ultrason eşliğinde tiroid ince iğne aspirasyon biyopsilerinde, radyolog tarafından sitopatolog olmaksızın gerçekleştirilen biyopsilerin spesimen yeterliliği, biyopsi süresi, girişim sayısı, sitolojik tanı koyma süresi ve sitolojik toplam harcanan süre yönünden sitopatolog eşlikli yönteme göre farkını araştırmaktır. On milimetre ve daha büyük boyutlu nodülü olan 203 hasta prospektif randomize çalışmamıza dahil edildi. Hastalara ultrason eşliğinde tiroid İİAB’si girişimsel radyolog tarafından gerçekleştirildi. Ultrason cihazı olarak SİEMENS ACUSON ANTARES ULTRASON sistemi ve buna bağlı 10Mhz yüzeyel prob kullanıldı. Yüz iki hasta patolog eşlikli (kontrol grubu), 101 hastaya ise patolog eşliksiz (çalışma grubu) İİAB’si uygulandı. Çalışma grubunda her nodülden 4 örnek alındı. Bu grupta sitolojik yayma ve preparat hazırlanması radyolog tarafından gerçekleştirildi. Kontrol grubunda İİAB’sine sitopatolog sitolojik materyeli yeterli görene kadar devam edildi ve toplam girişim sayısı not edildi. Her iki gruptada toplam biyopsi süresi not edildi. Her iki gruptaki spesimenler sitolojik tanısal yeterlilik süresi, sitolojik harcanan toplam süre, sitolojik yeterlilik ve tanı açısından tek bir sitopatolog tarafından kör olarak değerlendirildi. Biyopsi girişim sayıları, patoloji laboratuarundaki sitolojik harcanan toplam süre student t-test (bağımsız değişkenler t testi), biyopsi süreleri ve patoloji laboratuarındaki sitolojik tanısal yeterlilik süreleri MannWhitney U testi, elde edilen sitolojik materyel yeterliliği Pearson Chi-Kare testi kullanılarak analiz edildi. Çalışmamız sonucunda sitopatolog eşliksiz İİAB’lerinde biyopsi süresinin belirgin olarak azaldığı, sitolojik spesimen yeterliliği, patoloji laboratuarında sitolojik tanı koyma süresi ve sitolojik harcanan toplam sürelerde anlamlı fark olmadığı ancak toplam biyopsi aspirasyon sayısının daha fazla olduğu sonucuna vardık. Sitopatoloğun bulunmadığı merkezlerde tiroid İİAB ve yayma işlemi eğitimli bir radyolog tarafından yalnız başına gerçekleştirilebileceğini düşünüyoruz.

The aim of our study was to evaluate biopsy time, specimen adequacy ratio, total aspiration number, cytopathologist’s cytological diagnosis time. The average difference in time consumption for cytopathological diagnosis between thyroid fine needle aspiration biopsies (FNAB) performed by a radiologist accompanied by a cytopathologist and biopsies performed by the radiologist alone without the cytopathologist. Two hundres three patients with nodules of 10 mm and larger were included in our prospective randomized study. Ultrasound guided thyroid FNAB were performed by an interventional radiologist. SİEMENS ACUSON ANTARES ULTRASOUND machine with a 10Mhz superficial probe was used. One hundred two patients underwent FNAB performed by the radiologist accompanied by a cytopatologist (control group), and 101 patients underwent FNAB in the absence of the cytopathologist (study group). Four samples per patient were taken from the nodule in the study group. Cytologic slides were prepared by the radiologist. In the control group FNAB was continued until the cytopatologist decided that the cytological material was adequate and the number of the aspirations was noted. As the specimens were analysed for adequacy and diagnosis by the same blind cytopathologist, cytological diagnosis time and the cytopathologist’s total time consumption in the pathology laboratory were noted. Total aspiration numbers, the cytopathologist’s total time consumption in the lab were analysed with the student t-test. Biopsy times and cytological diagnosis time were analysed with Mann-Whitney U test.The specimen adequacy ratio was analysed with Pearson Chi-Square test. Our results showed that when thyroid FNABs are performed in the absence of the cytopathologist, biopsy times are reduced and there’s no significant difference in specimen adequacy ratio, cytopathologist’s cytological diagnosis time and and the cytopathologist’s total time consumption in the pathology laboratory. But we found that the total number of aspirations were high during the FNABs without the cytopathologist. In centers where a cytopatologist isn’t present, thyroid FNAB and slide preparation can be done alone by an educated radiologist.
Keywords: Radyoloji; Tıp