Multiple roles work-family conflict and related outcomes - Tubin, Rana (My University, 2007)
Adı ve Soyadı:Rana Tubin zce İşletme Bilim Dalı:Örgütsel Davranış Yrd. Doç. Dr. Ayşe Alev Torun Tez Türü ve Tarihi:Yüksek Lisans – Aralık 2007 atışması, Roller

ÜSTLENİLEN ROLLER, İŞ-AİLE ÇATIŞMASI VE İLİŞKİLİ SONUÇLAR Bu araştırmanın amacı, üstlenilen rol sayısının ve bu rollerde geçirilen zamanın, iş-aile çatışması üzerinden iş, hayat, evlilik tatminini ve işten ayrılma niyetinin nasıl etkilendiğini incelemektir. Bununla beraber alınan yardımın roller ve iş-aile çatışması arasındaki ilişkiyi etkileyip etkilemediği de incelenmiştir. Sayıca fazla rol üstlenerek ve bu rollerde uzun zaman geçirerek iş-aile çatışmasına zemin hazırlanacağı teorisine dayanarak rol sayısının fazlalaştığı ve rollerde geçirilen zamanın uzadığı durumlarda, iş-aile çatışmasının çoğalacağı ileri sürülmüştür. Ayrıca alınan sosyal yardımın da bu ilişkiyi etkileyeceği savunulmuştur. İş-aile çatışmasının üstlenen roller (sayı ve zaman) ve bağımlı değişkenler iş, hayat, evlilik tatmini ve işten ayrılma niyeti arasında ara değişken olarak etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Ek olarak iş-aile çatışmasının, bağımlı değişkenleri açıklaması açısından, kadın ve erkekler için farklı olup olmadığına bakılmıştır. Ayrıca kadınlar ve erkekler arasında bağımlı değişkenler açısından manidar bir tutum farkı olup olmadığı araştırılmıştır. Analizlere göre “rol sayısı” ve “aileden işe” olan çatışma arasında manidar bir ilişki bulunmuştur. Diğer değişkenler arasında manidar bir sonuç bulunamamıştır. Sosyal yardımın, rollerde geçirilen zaman ile birleştiğinde, “aileden işe olan çatışmayı manidar bir şekilde etkilediği görülmüştür. İş-aile çatışmasının ara değişken olarak rolü ispatlanamamıştır. Kadın ve erkekler arasında, iş-aile çatışmasının bağımlı değişkenleri açıklaması açısından, manidar farklar bulunmuştur. Kadınlar için “işten aileye” olan çatışma, hayat ve iş tatminini düşürürken işten ayrılma niyetini artıryor. “Aileden işe” olan çatışmanın ise evlilik tatminini düşürdüğü bulunmuştur. Bulgular erkeklerde ise “aileden işe” olan çatışmanın işten ayrılma niyetini arttırdığı göstermiştir. Son olarak kadınların işten ayrılma niyetlerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Erkeklerin ise evlilik ve iş tatminleri, kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. Name and Surname: Rana Tubin Field: Management Programme: Organizational Behavior Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ayşe Alev Torun Degree Awarded and Date: Master – December 2007 Work-Family Conflict, Multiple roles ABSTRACT MULTIPLE ROLES, WORK-FAMILY CONFLICT AND RELATED OUTCOMES The aim of this study was to investigate whether there is a relationship between having multiple roles and spending time in them and the dependent variables of job, life and marital satisfaction and turnover intention, given that work-family conflict (WFC) and family-work conflict (FWC) are intervening variables. Social support was examined as a moderator between roles (number and time) and WFC and FWC. Based on the role strain theory it was hypothesized that WFC and FWC would increase when the number of roles and the time spent in them increases. WFC and FWC were analyzed as intervening variables between roles (number and time) and the dependent variables. Furthermore, it was investigated whether there are any gender differences in how WFC and FWC explain life, job, marital satisfaction and turnover intention. Gender differences concerning the dependent variables were also examined. A questionnaire was administered and collected from 258 participants. According to the results only number of roles was found to have a significant effect on FWC. The moderating role of support could only be partially supported while WFC and FWC could not be found to be intervening variables. Significant gender differences were found in how WFC and FWC explain the dependent variables. For women WFC had a negative effect on life and job satisfaction along with increased turnover intentions while FWC had a negative effect on marital satisfaction. Men displayed higher turnover intentions when the levels of FWC increased. Likewise were gender differences to be found in the dependent variables.
Keywords: Örgütsel Davranış