Bilgi yoğun işletmelerde insan kaynakları yönetiminin entelektüel sermayeye bakış açısı - Muş, Ayça (My University, 2010)
Entelektüel Sermaye, bilgi yönetimi ÖZET BİLGİ YOĞUN İŞLETMELERDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN ENTELEKTÜEL SERMAYEYE BAKIŞ AÇISI Günümüz ekonomisinin şartları entelektüel sermayeyi çağın en önemli değeri haline getirmiştir. İşletmelerin maddi olmayan değerleri, maddi değerlerinin önüne geçmiş, bu değerlerin tespiti, ölçümü ve yönetimi önem kazanmıştır. Artık işletmeler sadece fiziksel yatırımlar, rakamsal değerlerle değerlendirilmemekte insani, yapısal ve ilişkisel boyutuyla da ele alınmaktadır. Bu çalışma, bilgi yönetimi, entelektüel sermaye kavramı ve unsurları üzerinde durmaktadır. Son bölümde ise Türkiye’de bilgiyi yoğun olarak kullanan işletmelerin entelektüel sermayelerinin ne kadar farkında olduğu ve entelektüel sermaye yönetim uygulamaları hakkında veriler toplanmıştır. Anket yöntemi yoluyla işletmelerin insan kaynakları yöneticilerinden alınan veriler değerlendirildiğinde, işletmelerin genel olarak entelektüel sermaye kavramının farkında olduğu, sermayelerini yönetebilmek ve geliştirebilmek için çaba gösterdikleri saptanmıştır. Entelektüel sermaye, bilgi yönetimi Intellectual Capital, Knowledge Management

INTELLECTUAL CAPİTAL AT KNOWLEDGE BASED ORGANIZATIONS FROM A HUMAN RESOURCES POINT OF VİEW Recent economical conditions have forced intellectual capital to be the most important value of the century. Non-material values of organizations have undervalued material values and determing, testing and management of these values has gained a lot of importance. Physical investment are not measured quantitavely by organizations any more, instead they are analysed on humanistic, structuralist and relations basis. This study focuses on knowledge management and the notion and characteristics of intellectual capital. The last part retrieves data on the awareness of the notion and management application of intellectual capital in organization that use information intensively in Turkey. When results of questionaries conducted among human resources managers of organizations were analysed, it was concluded that the organizations generally had an awareness of intellectual capital and were on the track of improving and managing this capital. Intellectual Capital, Knowledge Management
Keywords: Bilgi Yönetimi; Entellektüel Sermaye; İnsan Kaynakları Yönetimi