Bazı mahalle çeşme sularının koliform bakteri düzeylerinin araştırılması - Güngör, Özge Gündoğdu (My University, 2018)
Vazgeçilmez bir madde olan su insanlar için çok önemli bir maddedir. Kirli suların önemli bir hastalık kaynağı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı Aralık ve Temmuz tarihlerinde İstanbul Anadolu yakasındaki 23 adet mahalle çeşmesinden toplanan suların koliform bakteriler yönünden incelemektir Su örneklerindeki toplam koliform bakteri sayıları membran filtrasyon tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada test besiyeri olarak kromojenik koliform agar kullanılmıştır. Su örnekleri TS 266 ve ISO 9308-1’e göre değerlendirilmiştir. Su örneklerinde bulunan koliform bakterilerin sayıları belirlenerek API 20E test kitleri kullanılarak tanımlanmışlardır. Aralık ayında toplanan su örneklerinin % 65.22’sinin koliform bakteri düzeyi yüksek bulunurken, Temmuz ayında toplanan su örneklerinin % 69.57’sinin koliform bakteriler ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. Su numunelerinden Escherichia coli, Enterobacter cloacae, Enterobacter sakazakii, Enterobacter amnigenus-2, Citrobacter brakii, Citrobacter freundii, Klebsiella pneumoniae ve Hafnia alvei bakterileri izole edilmiştir. Bu durum mahalle çeşme sularının halk sağlığı bakımından potansiyel tehdit oluşturduğunu göstermektedir.

Water, which is indispensable, is a very important material for people. It has been known that polluted waters are an important source of disease. Hence, the goal of this study was to examine water samples collected from 23 neighborhood fountains of Istanbul Anatolian side in December and July for coliform bacteria. The numbers of total coliform bacteria in the water samples were determined using membrane filtration technique. Chromogenic coliform agar was used as a test medium in this study. The water samples were evaluated in accordance with the TS 266, and ISO 9308-1. The numbers of colonies belonging to coliform bacteria found in water samples were determined and identified by using API 20E test kits. While 65.22% of the water samples collected in December were contaminated with coliform bacteria, 69.57% of the water samples collected in July were contaminated with coliform bacteria. Escherichia coli, Enterobacter cloacae, Enterobacter sakazakii, Enterobacter amnigenus-2, Citrobacter brakii, Citrobacter freundii, Klebsiella pneumoniae and Hafnia alvei bacteria were isolated from the water samples. These results suggest that neighborhood fountain waters are a potential threat to public health.
Keywords: Aquatic Biology; çeşme suyu; Çevresel yönleri; Environmental aspects; Escherichia coli; fountainwaters; koliform; mahalle çeşmesi Coliform bacteria; Organic water Pollutants; Organik su kirleticileri; Su Biyolojisi; Su kalitesini biyolojik değerlendirme; Water quality biological assessment