Kuvvet makinelerinde kullanılan ölçme elemanlarının kalibrasyonu ve hata analizleri - Can, Cenk (My University, 2008)
KUVVET MAKİNELERİNDE KULLANILAN ÖLÇME ELEMANLARININ KALİBRASYONU VE HATA ANALİZLERİ Uluslararası ticarette engellerin kaldırılması öncelikle ürünlerin üretiminde ve denetiminde aynı standartların sağlanmasıyla mümkündür. Bu standartların en temelinde ise ölçüm birliğinin sağlanması vardır. Metroloji olarak bilinen ölçüm bilimi bu konu üzerinde çalışır. Çalışmamızın başlangıcında metroloji biliminin doğuşundan bahsedilerek uluslararası ve ulusal metroloji ile ilgili kuruluşlar hakkında bilgi verilmiştir. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının bir kolu olan kalibrasyon ve buna bağlı olarak akreditasyon konuları açıklanmıştır. Yük dönüştürücüleri, kuvvet makineleri ve bunlarla ilgili ulusal ve uluslar arası standartların araştırılması ve incelenmesinde ulusal ve uluslararası kitaplar, makaleler, bildiriler ve internetten yararlanılmıştır. Kalibrasyon ve ölçüm için bilinmesi gereken ölçüm belirsizliğinden bahsedilmiştir ve kuvvet cihazlarında kalibrasyonun yapılışı açıklanmıştır. Son olarak çalışmanın özü olan kısımda bir buçuk sene boyunca Türkiye’deki çeşitli firmalarda yapılmış olan kuvvet makineleri kalibrasyonunda karşılaşılan problemler ve problemlerin hata analizleri yapılarak istatistiksel bilgiler verilmiştir. Bu hataların azaltılması için çözümler önerilmiştir.

CALIBRATION AND ERROR ANALYSIS OF MEASUREMENT COMPONENTS IN FORCE MACHINES Abolishing of international trade barriers is possible with common standards at the production and control stages. Unity of measurement is essential for the common standards. The science of measurement, known as metrology, is about this subject. As an introduction to the subject, the development of metrology science and information about international and national metrology establishments are presented. The issue of calibration and related accreditation establishments are explained. National and international books, articles, papers and the internet have been used to examine the load transducers, force machines and the related national and international standards. The uncertainty of measurement which should be known for calibration and measurement is explained and the process of calibration in force machines is also explained. Finally; the calibration problems encountered in the force machines operated by various companies in Turkey are identified. Error analysis of the measurements made with these force machines is performed. Statistical information on the analysis is presented and recommendations are made for the improvement of measurements.
Keywords: Kalibrasyon; Makine Mühendisliği; Metroloji