Fabrika üretim otomasyonunda robotlu simülasyon uygulamaları ve yatırım analizleri - Arslan, Umut (My University, 2019)
Günümüzde fabrikaların kısa süre içerisinde daha fazla ürün imal etmesi ve bu ürünlerin maliyetinin en düşük seviyede olması beklenmektedir. İnsan gücünün azaltılması, kazaların daha az olması ve arızaların asgariye indirilmesi istenir. Bu noktada devreye robotlu sistemler girmeye başlamıştır. Endüstriyel robotlar endüstride hızla artmaktadır ve artık iş gücü maliyetinin bu tip sistemler ile minimuma indirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedeflerde yatırım getirisini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır. Çevirim dışı programlama ve simülasyonu tam bu noktada devreye girmektedir. Robotlu sistemlerin kurulumunda çevirim dışı programlama devreye alma süreçlerinde sürekli üretim duruşunu minimuma indirerek yatırım getirisine büyük oranda katkı sağlamaktadır.Bu tez çalışmasında robotlu çevirim dışı programlama kullanımı anlatılmış endüstriyel üretim robotlarının projelendirilmesi aşamasında çevirim dışı simülasyon ile yatırım maliyetine etki eden parametreler araştırılmış ve bu parametrelerin ışığında bir robotun yatırım getirisi hesaplaması sistematik bir şekilde incelenmiştir. Parametrik incelemede endüstriyel robot yatırımında yatırım getirisi robotun yıllara göre etkileri, kurulum ve devreye alma gibi robot yatırımına etki eden parametreler dikkate alınmıştır.

Today, factories are expected to produce more products in a short time and the cost of these products is expected to be at the lowest level. It is desirable to reduce manpower, reduce accidents and minimize downtime. At this point, robotic systems started to enter the circuit. Industrial robots are increasing rapidly in the industry and it is aimed to minimize the labor cost with such systems.These objectives are aimed at maximizing the return on investment. This is where offline programming and simulation come into play.In the installation of robotic systems, offline programming greatly contributes to the return on investment by minimizing the continuous production downtime in commissioning processes.In this thesis, using of robotic off-line programming has been explained and the parameters affecting the investment cost have been investigated with the off-line simulation during the design stage of industrial production robots. In the parametric examination, the parameters that affect the robot investment such as the return on investment in the industrial robot investment, the effects of the robot according to years, installation and commissioning are taken into consideration.
Keywords: endüstriyel robot Robot investment; industrial robot; Mechatronics; Mekatronik; robot simulation; Robot yatırımı; robotlu simülasyon