Sosyal sürdürülebilirlik perspektifinden toplumsal cinsiyet eşitliği ve kurumsal sosyal sorumluluk - Keyvan, Sibel (My University, 2022)
SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERSPEKTİFİNDEN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Bugün tüm dünyada yaşanan sağlık, ekonomik, çevre ve eşitsizlik alanlarındaki sorunların geldiği boyut, çözüm için tüm insanlığın birlik olmasını ve birlikte hareket etmesini gerektirmektedir. Bu kapsamda dünya liderleri, Birleşmiş Milletler organizasyonunda 2015 yılında bir araya gelerek, global boyutta yaşanan; yoksulluk, eşitsizlik ve adaletsizlik ile iklim krizine çözüm bulmak üzere 17 Küresel Amaç üzerinde anlaşmıştır. Dünyanın, insanlığın, toplumların ve iş hayatının devamlılığının sağlanması için belirlenen, “Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlar”da belirlenen taahhütlerin gerçekleştirilmesi için herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir. Ekonomik, etik, hukuki ve sosyal sorumluluklarıyla sosyal birer varlık olan kurumlardan da bugün beklenen, bir dünya vatandaşı duyarlılığında sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Dünya liderlerinin aciliyetle çözüm gerektiren konulardan biri olarak belirlediği “eşitsizlik” sorunu bugün düzeltilmesi zor boyutlara ulaşmıştır. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi Raporu 2021”e göre; Covid-19 salgını öncesi cinsiyet eşitsizliğinin 99,5 yıl içinde son bulması beklenirken, bu hesaplamanın pandemide bir nesil daha geriye giderek 135,6 yıla çıktığı belirtilmiştir. Küresel Amaçlar’ın 5. maddesi olan “toplumsal cinsiyet eşitliği”ne katkı sağlanmak ve sorumluluk almak, bugün artık devlet ve yerel yönetimler kadar kurumlar açısından da öncelikli ve elzemdir. Bu çalışmada; kuruluşların “sosyal sürdürülebilirlik perspektifinden” ele aldığı, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik sosyal sorumluluk çalışmaları, iletişim ve halkla ilişkiler odağından incelenmiştir. Araştırma çalışmalarının sonucu olarak, kuruluşların konuyu sosyal sürdürülebilirlik yaklaşımıyla ele aldıkları, iç işleyişleri ve iş yapma şekillerine bu anlayışı yerleştirecek politikaları geliştirdikleri, tüm paydaşlarıyla birlikte sahiplenerek uzun soluklu bir sosyal bir anlayış oluşturdukları, koydukları ölçülebilir hedefleri raporlayarak alana katkı sağladıkları ve birbirlerinden öğrenmeye açık bir iletişim geliştirdikleri tespit edilmiştir.

GENDER EQUALITY AND CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY FROM SUSTAINABILITY PERSPECTIVE The solutions to the status of the global health, financial, environmental and injustice struggles demand humanity to become united and act in accordance. In 2015; the under the guidance of UN the world leaders have convened to resolve the issues on global poverty, inequalities, injustice, and climate crisis and have come to an understanding on the 17 SDGs. The Sustainable Development Goals which have been defined to sustain humanity, communities, and businesses and in order for the SGDs to deliver its commitments everyone has to be responsible. Today`s corporations are entities with financial, ethical, legal, and social responsibilities and are expected to deliver their responsibilities with the same awareness of global citizens. The inequalities referred to be an imminent challenge which needs an imminent solution have become difficult to resolve. The World Economic Forum`s 2021 Global Gender Inequality Report reveals that the pre-Covid gender inequality gap was forecasted to be resolved in the coming 99,5 years whereas post pandemic indications have reached to be 135,6 years. Taking responsibility and contributing to the SDG 5 which defines gender equality, have become a priority and necessity for the corporations and not only governments and local authorities. This study analyzes the corporation’s social responsibility projects viewed with social sustainability perspective on achieving gender equality has been analyzed with a focus on communication and public relations. The study concludes that the corporations approach gender equality as social sustainability, construct policies to implement as a part of their internal operations and business conduct, claim ownership with all stakeholders for long term social understanding, contribute to the filed reporting verifiable data and develop communication to learn from each other.
Keywords: corporate communication; corporate social responsibility; eşitlik; ethics; etik; gender equality; Halkla ilişkiler; kadın istihdamı; kurumsal iletişim; kurumsal sosyal sorumluluk; Public relations; Social responsibility; social sustainability; Sosyal sorumluluk; sosyal sürdürülebilirlik; toplumsal cinsiyet eşitliği; woman’s employment