17. yüzyıl şairlerinden Fehîm-i Kadîm, Âşık Ömer ve Karacaoğlan'ın şiirlerinde hayvanlar C.2 - Gören, Sani (My University, 2010)
“ 17. Yüzyıl Şairlerinden Fehîm-i Kadîm, Âşık Ömer ve Karacaoğlan’ın Şiirlerinde Hayvanlar ” isimli bu çalışmada hayvan motifleri incelenmiştir. Bu motiflerden hareketle Dîvân ve Halk şiirinin müştereklikleri ve farklılıkları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca seçilen şiir örnekleri aracılığıyla her iki şiirde zikredilen hayvanları, bu hayvanların özelliklerini, ele alınış biçimini, kullanım sıklığını, şiire kazandırdığı mana ve ifade zenginliklerini ve şaire sunduğu anlatım imkânlarını tespit etmeye çalıştık. Hayvanların hem tek tek, hem de tür bazında; sosyo-kültürel alan içindeki yerleri, halk bilimi içindeki önemleri ve mitolojide edindikleri yerler incelenmiş, bu hususların edebi eserlere yansıması Halk ve Dîvân şiirleri açısından mukayeseli olarak ele alınmıştır. Çalışmamız, yedi ( 7 ) ana bölümden oluşmaktadır. I. Bölümde Mitolojik Hayvanlar, II. Bölümde Kuşlar, III. Bölümde Kara Hayvanları, IV. Bölümde Böcekler, V. Bölümde Deniz Hayvanları, VI. Bölümde Sürüngenler ve VII. Bölümde Genel Olarak Hayvanlar konusu işlenmiştir. Tezimizin sonunda hayvanların kullanım sıklığını gösteren tabloya yer verilmiştir. Sonuç alt bölümünde ise tez çalışmasından elde edilen bilgiler yer almaktadır. Bu başlıktan sonar ise hayvanların daha iyi tanınması için tezimizde geçen hayvanlara ait resimler yer almaktadır. Tezimiz esere ait kaynakça ve indeks kısmıyla sona ermektedir.

In this study which is called “ The Animals in the poems of Fehîm-i Kadîm, Âşık Ömer and Karacaoğlan from the 17th Century Poets”, some animal motifs are analysed. According to these motifs, the common and different features of “ Dîvân Poetry ” and “ Folk Poetry ” are tried to be exhibited. Morever we have tried to determine the animals mentioned in both poems, their characteristics, the style of analysing, the frequency of usage, the meaning gained to the poem, the variety of statement and the opportunities for expressions offered to the poet by means of the selected sample poems. The positions of animals in sociocultural area and mythology and the importance in folklore are analysed both seperately and in terms of species. In addition, the effection of these factors over litrary works are discussed in terms of Dîvân and Folk poetry comparatively. Our study is composed of seven main parts. In the first part Mythologic Animals, in the second part Birds, in the third part Land Animals, in the fourth part Insects, in the fifth part Sea Animals, in the sixth part Reptiles and in the seventh part Animals in general are mentioned. At the end of our thesis, a chart which shows the frequency of usage of the animals takes a place.The data elicited from this study is presented in the conclusion bottom subsection. After this title, there are the pictures of animals that take place in the our study in order to get more information about them. Finally, the thesis ends with the index and references belonging the study.
Keywords: Divan Edebiyatı; Şairler; Şiirler; Türk Dili