Plastik enjeksiyon kalıp parameterlerinin incelenmesi - Öztop, Ümit (My University, 2003)
Monomerler, kimyasal bağlarla bir araya getirilerek polimerleri, yani plastikleri meydana getirirler. Polimerler kendi aralarında çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak sınıflandırılırlar. Bu kriterler içinde ise en çok, işleme esası önem kazanmıştır. İşleme esasına göre plastikler, termoset ve termoplastik olmak üzere iki sınıfa ayrılabilirler. Termosetler termoplastiklerin aksine, bir kere şekil verildikten sonra tekrardan kimyasal değişikliğe uğratılamazlar. Plastik enjeksiyon metodu, genellikle termoplastikler için uygun bir metot olmasına karşın, özel tekniklerle termosetlere de uygulanabilmektedir. Enjeksiyon, plastik malzemenin, basınç altında belli bir sıcaklıkta kalıba enjekte edilmesi ve malzemenin kalıbın şeklini aldıktan sonra soğutularak, nihai ürün haline getirilmesi işlemidir. Bu tariften de anlaşılacağı üzere, nihai ürün direkt olarak enjeksiyon kalıbıyla alakalıdır ve prosesin en önemli kısmını oluşturur. Plastik malzemeler birbirinden çok farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahiptirler. Bu farklılık, kalıp tasarımcısının, parçayı istenilen özelliklere getirecek kalıbı, kullanılan plastiğin özelliklerini iyi irdeleyerek dizayn etmesini zorunlu kılar. Plastik ürünlerini ikinci derecede etkileyen faktör, enjeksiyon makinesi ve parametreleridir.Enjeksiyon makinesinde, plastik malzeme kademe kademe basınç altında ısıtılıp eriyik haline getirilir ve bir vida yardımıyla kalıp boşluğuna aktarılır. Plastik malzeme kalıp boyunca ilerlerken vida kanatları arkadan gelen katı malzemeyi de dönme hareketiyle eriyik içine katar. Bu sırada oluşan sürtünme, gerekli ısı miktarını plastiğe vererek, vidanın eksenel hareketiyle bir lüleden kalıp boşluğuna basılır. Bu zincir içindeki parametrelerin karmaşıklığı ve son kullanıcıya ulaşan ürün kalitesini etkileyen faktörlerin çokluğu, enjeksiyon kalıpçılığını bir çok ülkede ayrı bir sanayii dalı yapmıştır.[5] Bir enjeksiyon kalıbı dizaynında, yolluk şekli, kalıp ayrım çizgisi yeri, kalıp malzemesi seçimi basma ve kapama basıncı, enjeksiyon sıcaklığı iticilerin yeri, yüzey işleme teknikleri, soğutma yöntemi, maça yerleşim gibi hususlar göz önünde bulundurularak, nihai ürünün istenilen özelliklerde çıkması sağlanır. By chemical bondıng, monomers form polymers, thus plastics. Polymers are categorized regarding different criteria between each other. Among these criteria, process method has a significant effect. Due to the process methods, plastics are classified in two groups, thermoset and thermoplastic. Unlike the thermoplastics, can also be applied to the thermosets with some additional techniques. Injection molding is the process for a plasticmaterial to be injected into a mold under certain temparature and pressure, consequently while cooling, getting the shape of the mold, and becoming the final product. Pertaining this defineton, final product is directly associated with the injection molding, of which appears as the key phase of the production. Plastic materials have varying chemical and physical properties. This variance obligates the designer to carefully examine those properties of the raw material when designing the mold, which will form the product. The secondary factor influencing the plastic products is the injection machine, by means of its parameters. In the injection machine, plastic material is pressurized and heated step by step, thus melted; and then transferred to the mold cavity with the use of a screw. While the plastic material travels among the screw, threads insert the arriving raw plastic into the molten material. The upcoming friction provides the appropriate amount of heat to the plastic, thus the fluent movement of the granules. Finally,plastic material arrived to the end of the cylinder, is transferred to the mold cavity through the nozzle with the help of the axial movement of the screw. The complexity of the parameters at this process, and the numerous factors influencing the end user product quality, assembled the injection molding design as a stand alone industrial sector in many countries.[5] In the design of an injection mold, runner cross section, parting line location, mold material selection, injection and clamping pressure, injection temparature, ejector location surface treatment, cooling method, slider position and associated issues are considered for the final product to meet the demanded requirements.
Keywords: Enjeksiyon Makineleri; Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Plastikler