Grafik anlatım diliyle farklılık yaratan çizgi romanlar ve yaratıcıları - Uçmak, Aslı (My University, 2007)
Günümüzde çizgi roman çağdaş kültürü oluşturan unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok ülkede bir sanayi kolu olarak kabul edilebilecek kadar gelişmiştir. Ancak hala, özellikle ülkemizde hak ettiği değeri görememiş bir alan olarak yaşamını sürdürmektedir. Çizgi romanların, özellikle ülkemizde yeterince değer görmemesi süregelen yıllar boyunca ve günümüzde hala çoğunlukla bayağı ve boş bir uğraş olarak tanımlanması, tüm bunlara bağlı olarak yetersiz olan kaynaklara bir katkıda bulunmak bu çalışmayı yapmaktaki niyetimin gerekçeleridir. Çizgi roman, sadece okunup bir kenara kaldırılacak bir şey olmadığından, kolleksiyonculuk, sabır ve zaman gerektirdiğinden göreceli olarak pahalı bir uğraştır; Çizgi romanlarının baz alındığı araştırma sayısının yetersiz olması, türkçe kaynakların yok denecek kadar az olması, günümüzde koleksiyon değeri nedeniyle maddi olarak da ulaşılması zor olan çizgi roman yapıtları bu çalışmada karşılaşılan en önemli zorluklardır. Bu çalışmada, grafik anlatım dili, çizgi roman teriminin tanımı, imaj-metin öğelerinin çizgi roman ile olan ilişkisi, çizgi romanın Türkiye ve Dünyadaki kısa tarihi ve tarihin çok bilinen çizgi romanları değil belki de hiç bilinmeyen ama biçim ya da içeriğiyle farklılık yaratan çizgi romanlar konu başlıkları olarak yer almaktadır.

At the present day comics is the one of the components of contemporary culture. It is an industry in many countries, but in our country comics is still insignificant. The insufficient attention given for the comics at our country, for many years and even today, the use of the descriptive such as banal,inferior, futile, and the desire to make a contribution for the insufficient sources at this area are the sources for my intentions of this work. Comics is a relatively expensive occupation as being a collector requires patience and time; the deficiency of researches on comics, the insufficiency of resources in Turkish, the difficulty of accessing the expensive collections are the most important difficulties countered. The graphical expression language, the definition of the term comics, the relation between image-text component and comics, the short history of comics in Turkey and the world, and some format and and content wise different but unrecognised comics are the topics of this work.
Keywords: Çizgi Roman; Grafik