Sürekli gelir hipotezine borsaların etkisinin ekonometrik analizi : Türkiye uygulaması - Cengiz, Sevcan Üstünbaş (My University, 2015)
Bu tez çalışması kapsamında genel olarak Türkiye’de borsada biriken para olarak kullanılan hisse senedi stoğunun, sürekli gelir hipotezi açısından etkisi incelenmiştir. Borsa kavramının tanımı yapılmış, borsaların Dünya ve Türkiye’de ki gelişim ve işlevlerine yer verilmiştir. Ayrıca mali piyasalar hakkında genel bilgi verilmiş ve mali piyasalar kapsamında yer alan para piyasası ve sermaye piyasası özellikleri anlatılmıştır. Sermaye piyasasının özellikleri, çeşitleri ve araçlarının neler olduğu konusunda kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Borsanın tüketim üzerindeki etkisinden bahsederken; milli gelir, döviz kuru, hisse senedi stoğu, altın değişkenleri kullanılmış ve borsa ile tüketim ilişkisi bu kavramlar yardımıyla anlatılmaya çalışılmıştır. Borsaların sürekli gelir hipotezi üzerindeki etkisinin incelendiği bu çalışmada; tüketim ve tüketim teorileri kavramlarına yer verilmiş, bununla birlikte sürekli gelir hipotezi ve yaşam boyu gelir hipotezinin birlikte ele alındığı ve Hall’ın savunucusu olduğu Yaşam Boyu Sürekli Gelir Hipotezi hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca bu çalışma kapsamında tüketim ile borsaların ilişkisi,zaman serisi ve regresyon analizi yardımıyla çeşitli testlere ve uygulamalara yer verilerek incelenmiştir. Sürekli gelir hipotezi ile Yaşam boyu gelir hipotezini birleştirerek, Yaşam Boyu Sürekli Gelir Hipotezini ortaya atan Hall’ın tüketim harcamalarındaki değişmenin tamamen rassal olduğunu öne sürdüğü sav yapılan çalışma neticesinde de aynı sonucu vermiştir. Yapılan analiz sonucunda Türkiye için tüketim harcamaları ile harcanabilir gelir, döviz kuru, altın ve borsa değişkenleri arasında anlamlı doğrusal bir ilişkiye rastlanmamıştır. Yaşam Boyu sürekli gelir hipotezinde servetin göstergesi olarak ele alınan borsa değişkeni ile tüketim harcamaları arasında uzun dönemde Türkiye açısından herhangi bir ilişki görülmemiştir.

ECONOMETRIC ANALYSIS OF THE STOCK MARKET’S EFFECT ON THE PERMANENT INCOME HYPOTHESIS: APPLICATION OF TURKEY This thesis is generally used as the accumulated stock of money in the stock market within the scope of Turkey, permanent income hypothesis was examined in terms of impact. Exchange made the definition of the concept is devoted to the development and function of the stock market of the world and in Turkey. Also provides general information about the scope of financial markets and financial markets located in money market and capital market characteristics are described. Referring to the impact on the consumption of the stock markets; national income, foreign exchange, equity stock, gold and consumption variables used by market has been explained with the aid of these concepts. In this study, which examined the impact of the permanent income hypothesis of the stock markets; consumption and consumption theory given to the concept, however, the permanent income hypothesis and discussed with lifetime income hypothesis and Lifetime is the Hall's defenders are given information about the Permanent Income Hypothesis. In addition, the relationship between the stock market and consumption in this study were examined by accommodating the various tests and applications with the help of time series and regression analysis. Permanent income hypothesis by combining lifelong income hypothesis, Life Cycle Permanent Income Hypothesis put forward the change in the Hall of consumption suggests that the completely random result in the assertion studies yielded the same results. According to the results of disposable income and consumption expenditure for Turkey, foreign exchange, gold and did not find a significant correlation between the stock market variables. Lifetime income between continuous variables and the stock market as an indicator of consumer spending, which dealt with the hypothesis that wealth has not had any long-term relationship for Turkey.
Keywords: Borsa; Ekonometri; Hisse senedi