Bireysel ve takım sporu yapan üniversite öğrencilerinin iletişim becerilerinin problem çözme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi - Ayancı, Hande (My University, 2019)
Bu araştırma, spor bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerin yaptıkları bireysel ve takım sporuna göre iletişim becerileri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan ikisi vakıf, ikisi devlet olmak üzere toplam dört üniversite oluşturmaktadır. Öğrencilerden 142 kadın, 261 erkek ve bunların 106 tanesi birinci sınıf, 131 tanesi ikinci sınıf, 48 tanesi üçüncü sınıf, 118 tanesi dördüncü sınıf olmak üzere toplamda 403 öğrenci çalışmaya katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin kişisel özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, iletişim becerilerini belirlemek için ilk olarak Balcı (1996) tarafından geliştirilen ve son hali Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından verilen “İletişim Becerileri Envanteri” ve son olarak problem çözme becerilerini belirlemek için Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen ve Türkçe’ye uyarlaması Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan “Problem Çözme Envanteri” kullanılmıştır.Araştırmanın veri analizleri yapılırken ilk olarak normallik testi yapılmış ve çıkan sonuç doğrultusunda non-parametrik testler uygulanmıştır. Sınıf değişkenine göre uygulanan Mann-Whitney U testinde bireysel ve takım sporu yapan üçüncü sınıf öğrencilerin duygusal iletişim ve davranışsal iletişim alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre bireysel spor yapan üçüncü sınıf öğrencilerinin duygusal ve davranışsal iletişim değerleri, takım sporu yapanlardan daha yüksektir. Yine sınıf değişkenine göre yapılan Mann-Whitney U testinde ikinci sınıflarda problem çözme alt boyutu olan düşünen yaklaşım ile planlı yaklaşımda anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Buna göre takım sporu yapan ikinci sınıf öğrencilerinin, bireysel spor yapan öğrencilere göre düşünen ve planlı yaklaşımda daha yüksek sonuçlar vermiştir.

Aim of this study was to determine the relationship between communication skills and problem solving skills according to the individual and team sport of students studying in field of sports sciences. Sample of study was conducted in Istanbul in 2018-2019 academic year; There are four universities, two of them being foundation and two being state. There were total 403 students that 142 female, 261 male participated in study.In this study, as a data collection tool have used which are to identify personal characteristics of students ‘Personal Information Form’ developed by researcher, to identify communication skilss ‘Communication Skills Inventory’ which is developed first time by Balcı (1996) and last version designed by Ersanlı and Balcı (1998), and finally to identify problem-solving skills ‘Problem Solving Inventory’ developed by Heppner and Petersen(1982) and translate to Turhish language adaptation by Şahin and Heppner(1993).While doing data analysis of research, normality test was performed and non-parametric tests were applied in accordance with result. In Mann-Whitney U test, which was applied according to grade variable, for third-grade students who are doing individual and team sports, it was found that there was a significant difference between sub-dimensions of emotional communication and behavioral communication. According to results, emotional and behavioral communication values of third-grade students who are doing individual sports are higher than those of the team sports students. According to the second-grade students who are doing team sports, compared to students who are doing individual sports engaged in thinking and planned approach has given higher results.
Keywords: communacation skills; İletişim; iletişim becerisi; Öğrenim ve öğretim; problem çözme Communication; problem solving; Spor; Sports; Study and teaching