Üniversite öğrencilerinde akıllı telefon kullanımına yönelik geliştirilen postüral düzgünlük mobil uygulamasının kas-iskelet sistemi problemleri ve egzersiz alışkanlığı üzerine etkisi - Can, Merve (My University, 2019)
Üniversite Öğrencilerinde Akıllı Telefon Kullanımına Yönelik Geliştirilen Postüral Düzgünlük Mobil Uygulamasının Kas-İskelet Sistemi Problemleri ve Egzersiz Alışkanlığı Üzerine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın 2 amacı vardır. Birincisi uzun süre akıllı telefon kullanımına bağlı olarak gelişebilecek kas-iskelet sistemi problemleri için önleyici ve koruyucu olacak postüral düzgünlük mobil uygulamasının geliştirilmesi, ikincisi geliştirilen uygulamanın etkinliğinin belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Mobil uygulama 3 aşamada oluşturulmuştur. İlk aşama; mobil uygulama prototip geliştirilmesi, ikinci aşama; prototip üzerinden odak grup çalışmaları, geri bildirimler dikkate alınarak hataların modifiye edilmesi methoduyla revize edilmiş uygulamanın geliştirilmesi, üçüncü aşama; klinik çalışma, geliştirilen uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesidir. Katılımcıların ağrı (VAS), fonksiyonel limitasyon (BADİ), baş postürü, kas-iskelet sistemi problemleri değerlendirildi. Mobil uygulama grubu egzersiz alışkanlığı ve uygulama memnuniyeti değerlendirildi. Çalışmaya katılan 40 gönüllü üniversite öğrencisi randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (n:20) mobil uygulama destekli egzersiz eğitimi, ikinci gruba (n:20) ev egzersiz uygulandı. Egzersiz boyun ve torokal bölge postüral düzgünlük ve boyun spinal stabilizasyon egzersizlerinden oluşmaktadır. Öğrencilerden programlarına 10-15 dk, 3gün/ hafta, 6 hafta devam etmeleri istendi.Bulgular: Mobil uygulama destekli egzersiz eğitim programında öncesi-sonrası VAS ve BADİ skorlarında anlamlı gelişmeler bulunmuştur (p<0,05). Gruplar arasında eğitim öncesi ve sonrası fark değerleri karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmamıştır.Sonuçlar: Mobil uygulama tabanlı postüral egzersiz programlarının uzun süre akıllı telefon kullanan üniverite öğrencilerinin ağrı ve fonksiyonel limitasyon durumları üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Geliştirdiğimiz mobil uygulamanın koruyucu program ve ağrı yönetiminde etkili olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Developed Postural Alignment Mobile Application Effects on Musculoskeletal System Problems and Exercise Adherence for Using Smartphones in University StudentsPurpose: This study has two objectives. First, development of preventive and protective postural alignment application for musculoskeletal problems due to prolonged usage of smartphones, second is to determine the effectiveness.Methods: The mobile application was created in 3 stages; development of mobile application prototype, focus group studies on prototypes, development of revised application by modifying the errors taking into account feedbacks, clinical study is the evaluation of the effectiveness of the developed app. Pain(VAS), functional limitation(BADI), head posture, musculoskeletal problems, mobile app group exercise adherence and app satisfaction were evaluated. Forty volunteer university students were randomly divided into two groups; app-based exercise training and home exercise program. Exercise program consists of postural alignment the neck and the toroxal region and neck spinal stabilization exercises. Students were asked to continue their programs for 10-15 minutes, 3 days/ week, 6 weeks. Results: Significant improvements were found in pre-post VAS and BADI scores in the app-based program (p <0.05). There were no significant differences compared to the difference value between the groups before and after training.Discussion: It has been observed that app-based postural exercise programs have an effect on pain and functional limitation of university students using long-term smartphones. We believe that our application can be used effectively in preventive program and pain management.
Keywords: Akıllı Telefon; Application; Fizik tedavi modaliteleri; Önleyici Program Smartphone; Physical Therapy Modalities; Preventive Program; Uygulama