ÇALIŞANLARIN MİNNETTARLIK ALGISI İLE PSİKOLOJİK_x000D_ SERMAYE ALGISI ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE GÖRGÜL BİR_x000D_ ARAŞTIRMA - TÜRKER, MALİK VOLKAN (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı çalışanların minnettarlık algıları ile psikolojik sermaye algıları arasında bir ilişki olupolmadığını ve minnettarlığı yazılı olarak 21 gün boyunca ifade etmenin çalışanın minnettarlık ve psikolojiksermaye algısını değiştirip değiştirmediğini incelemektir. Üç aşamadan oluşan bu çalışmada, ilk aşamada 115çalışana çevrim içi psikolojik sermaye ve minnettarlık ölçeği uygulanmıştır. İkinci aşamada deneklerden 21 günboyunca kendilerine gönderilen bağlantıya tıklayarak çıkan sayfaya o gün için minnettar oldukları üç maddeyi ilgilikutucuğa yazmaları istenmiştir. Son aşamada ise 21 gün boyunca listeleme yapmaya devam eden 21 deneğe tekrarpsikolojik sermaye ve minnettarlık ölçekleri uygulanmıştır. Katılımcıların deneye 21 gün boyunca iştirak etmesinimotive etmek amacıyla çalışmaya devam eden deneklere “stresle baş etme” video eğitimi hediye edilmiştir. Ayrıca21 gün boyunca çalışmaya devam eden deneklere bu süre sonunda e-posta yolu ile kendilerinde gözlemlediklerideğişimler olup olmadığı, var ise bunların neler olduğu sorulmuştur. Çalışmanın sonucunda minnettarlık ilepsikolojik sermaye algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve minnettarlığı 21 gün boyunca yazmanın, deneklerinminnettarlık ve psikolojik sermaye algılarını pozitif yönde değiştirdiği tespit edilmiştir

The aim of this study is to examine whether there is a relationship between employees’ perceptions of_x000D_ gratitude and perceptions of psychological capital, and whether expressing gratitude in written form for 21_x000D_ days’ changes employee’s perception of gratitude and psychological capital. This study comprises of 3 phases;_x000D_ in the first phase on-line psychological capital and gratitude scale were applied to 115 employees, and then in_x000D_ the second phase, the volunteers were asked to write three items they were grateful for that day by clicking on_x000D_ the link sent to them for 21 days. In the last stage, psychological capital and gratitude scales were applied again_x000D_ to the 21 subjects who list their gratitude for 21 days. In order to motivate the participants to participate in the_x000D_ experiment for 21 days, video training on “Coping with Stress” was given as a gift to the subjects who continued_x000D_ to work. At the end of the 21 days, the subjects who continued for 21 days were asked by e-mail about the_x000D_ changes they observed in themselves. As a result of the study, it has been found out that there is a significant_x000D_ relationship between employees’ perceptions of gratitude and psychological capital and writing gratitude for 21_x000D_ days changes the subjects’ perceptions of gratitude and psychological capital positively.
AN EMPIRICAL RESEARCH ON RELATIONSHIP BETWEEN EMPLOYEES’ PERCEPTIONS OF GRATITUDE AND PSYCHOLOGICAL CAPITAL