Psikiyatri hastalarında anestezili elektrokonvülsif tedavi uygulama öncesi ortaya çıkan anksiyetenin giderilmesinde bilgilendirmenin etkinliği - Atik, Hacer Eşref (My University, 2008)
Bu çalışma, psikiyatri hastalarında Anestezili Elektrokonvülsif Tedavi uygulama öncesi bilgi eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anksiyetenin belirlenmesi ve bunun giderilmesinde hemşirenin yapacağı bilgilendirmenin etkinliğini ve önemini belirlemek amacıyla planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini akut psikiyatri servislerinden Anestezili Elektrokonvulsif Tedavi merkezine son bir yıl boyunca gelen toplam 1373 hasta, örneklemini ise araştırma süresi boyunca araştırmaya katılma kriterlerine uygun 40 deney, 40 kontrol grubu toplam 80 hasta oluşturmuş, deney ve kontrol grubu “basit rasgele örnekleme yöntemi” ile seçilmiştir. Araştırmada hastaların sosyodemografik, hastalık ve hastaneye yatış, Anestezili Elektrokonvulsif tedavi ile ilgili duygu ve düşünceleri belirlemek amacıyla “Bilgi Formu”, çalışmaya katılan hastaların Anestezili EKT ile ilgili anksiyete düzeylerini belirleyebilmek amacıyla “Durumluk Kaygı Envanteri (State-Trait Anxiety Inventory-I)” , hastaların Anestezili EKT uygulaması ile ilgili bilgilendirilmeleri amacıyla literatüre dayanılarak araştırmacı tarafından hazırlanmış olan ‘Hasta Bilgilendirme Kılavuzu’ kullanılmıştır. Araştırmanın verileri bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel metotların (ortalama, standart sapma, frekans) yanı sıra, demografik, hastalık, hastaneye yatma ile ilgili özellikler, durumluk anksiyete puanlamaları ile ilgili verilerin karşılaştırılmalarında Student’s t test, Paired t test, Fisher exact test ve ki-kare testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, Anestezili EKT uygulanmasına karar verilen hastalardan bilgilendirilenlerin, bilgilendirilmeyenlere göre anksiyete düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düştüğü belirlendi. Deney grubunda Anestezili EKT’den bir saat öncesindeki durumluluk anksiyete puan ortalaması 40. 50 ± 4. 10 bir gün öncesindeki durumluk anksiyete puan ortalaması 42. 40 ± 4. 93 bulundu. Deney grubunda Anestezili EKT’den bir saat öncesindeki durumluk anksiyete puan ortalamasının bir gün öncesine göre anlamlı derecede düşmüş olduğu belirlendi. Anahtar Sözcükler: Anksiyete, Anestezili EKT, Bilgilendirme, Elektrokonvulsif Tedavi, Hemşirelik.

İnstruct of Efficacy Appease Emerged Anxiety , Before Anaesthetic Electroconvulsive Treatment of Psychiatry Patients This study had been planned and executed to identify the efficiency and importance of the instruction that should be given by the nurse for determining and eliminating the anxiety which occurs as a matter of insuffienciency of knowledge before the application of Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment for psychiatric patients. The creation of the research constituted by 1373 patient who had been send from acute psyciatry services to Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment Station for last one year and the samplification of the research constituted of 40 experimental, 40 inspection group total 80 patients who was adaptable to criterion of research for the whole research period and the experimental and inspection group had been chosen according to “simple passing sampling method”. In this research to specify the socio-demography and the feelings of the patient about the invalidity, check-in to the hospital and Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment an info-form; to specify the anxiety level of the patients about Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment who took part for that research a State_Trait Anxiety Inventory-1 and to inform the patients about the Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment an instruction manuel which had been prepared by the researcher had been used. The datas of the research had been evaluated into computer environment. To make the comparasion of the conditional anxiety marking datas and characteristics about the demography and invalidity and check-in to the hospital the Student’st, Paired t test, Fisher exact test and ki-square test had been used to define the datas as well as descriptive statistic methods( average, standart deviation, periodicity). As a result of the research it had been proved that the anxiety level of the informed patients decreases statisticaly quite considerable to the uninformed patients whom Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment had been decided. The conditional anxiety marking avarage had been found out one hour before the Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment as 40,50 + 4,10 and one day before the Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment as 42,40 + 4,93 for experimental group. İt had been proved that the anxiety marking avarage had decreased considerable amount from one day before the Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment to one hour before. Key Words: Anxiety, Anaesthesiatic Electrokonvulsive Treatment, Informing, Electrokonvulsive Treatment, Nursing
Keywords: Anksiyete; Psikiyatri_Hastalıklar