Hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin sermaye artırım duyurularının hisse senedi performasına etkisinin olay etütü yöntemi ile analizi - Yazıcı, Gamze (My University, 2020)
Hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin, hisse senetlerini etkileyen bilgileri eksiksiz, zamanında ve doğru bir şekilde piyasaya aktarması yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması açısından son derece önem arz etmektedir. Hisse senedi fiyatını etkileyen ve kamuya açıklanan önemli bilgilerin yatırımcılar tarafından aynı anda öğrenilmesi piyasaya olan güveni arttırmaktadır. Bilginin ortaya çıkışı ve yatırımcılar tarafından elde edilme sürecinde farklılıklar söz konusu olduğu sürece yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasından ve yatırımcıların piyasaya olan güveninden söz edemeyiz.Halka açık şirketlerde hisse senedi piyasa fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı hisse senedi fiyatını etkileyen önemli bir faktör olarak daha önce birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmada hisse senetleri Borsa İstanbul Hisse Senetleri Piyasasında işlem gören ve 2014-2018 yılları arasında sermaye artırımı yapan BİST 100 endeksinin içerisinde yer alan finans şirketleri dışında tüm şirketlerin hisse senedi fiyatları ile bedelli ve bedelsiz sermaye artırımı duyuları arasındaki ilişki incelenmiştir. Belirlenen yıllar arasında sermaye artırımı yapan tüm şirketler belirli kıstaslar altında belirlenmiş ve olay etüdü yöntemi ile analiz edilmiştir. Yatırımcılar açısından piyasa getirisinden bağımsız bir şekilde anormal getiri sağlama imkânının olup olmadığı, eğer böyle bir getiri söz konusu ise, sermaye artırım günü civarında, özellikle hangi günlerde yoğunlaşmanın yaşandığı tespit edilmeye çalışılmıştır.

It is of great importance for the companies whose shares are traded on the stock exchange to convey the information affecting the shares in a complete, timely and an accurate manner. This would indeed protect the rights and interests of the investors. The simultaneous learning of important information that affects the stock price and is disclosed to the public boosts the confidence in the market. So long as there are differences in the emergence of information and the process of obtaining information by investors, we cannot say much about protecting the rights and interests of investors.There are many factors that affect stock market prices in public companies. As a major factor affecting stock prices, paid and free capital increase has been the subject of many studies. In this study, the relationship between the stock prices of all companies except the financial companies has been included in the BIST 100 index, whose shares are traded in the Borsa Istanbul Stock Market and which saw increased the capital between 2014-2018, is examined. All the companies that have increased their capital in the specified years are determined under certain criteria and analyzed by the event study method. An attempt has been made to try to determine whether there is an opportunity for investors to provide abnormal returns independent of the market return, and if such a return is in question as well as on which days concentration is experienced.
Keywords: Abnormal Return; Anormal Getiri İstanbul Stock Exchange; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Borsa İstanbul; Capital İncrease Announcements; Efficient Market Hypothesis; Etkin Piyasalar Hipotezi; Event Study Method; Olay Etüdü Yöntemi; Sermaye Artırımı Duyuruları