Çocuk mobilyası tasarımında kişiselleştirme kavramının incelenmesi - Tuna, Elif Şeyda (My University, 2022)
Kişiselleştirme kavramını; ürün veya hizmetlerin kullanıcı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda uyarlanabilmesi veya düzenlenebilmesi olarak tanımlamak mümkündür. Kişiselleştirmeye yönelik pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Kişiselleştirme yöntemlerinden biri veya birkaçı seçilerek tasarım aşamasında, satış aşamasında veya kullanım süreçlerinde ürün veya hizmetler kişiselleştirilebilir. Kişiselleştirme uygulamaları grafik, renk, boyut gibi biçimsel ve görsel özellikler üzerine yapılabilirken işleve yönelik alternatifleri de içerebilir. Hiçbir değişiklik yapmaksızın kullanım tercihine bağlı işlevsel çeşitlilik sağlanabilir veya ekleme/ çıkarma/ dönüştürme işlemleri ile farklı amaçlarda kullanım senaryoları sunulabilir. Çocuk mobilyalarının tasarımında kişiselleştirme uygulamaları çocuğun gelişimi ve ihtiyaçlarına paralel olarak kullanıldığında ürün/ çocuk uyumunu en üst düzeye çıkarmakta ve ürüne müdahale etme imkânı sağlamaktadır. Böylece kişiselleştirme ürün/ çocuk etkileşimini artıracak ve çocuk gelişimine katkı sağlayacaktır.

The concept of customization; It is possible to define products or services as adapting or arranging them in line with user requests and needs. There are many different methods for customization. By choosing one or more of the customization methods, products or services can be customized during the design phase, sales phase or usage processes. While customization applications can be made on formal and visual features such as graphics, color, size, they can also include functional alternatives. Functional diversity can be provided depending on the usage preference without making any changes, or usage scenarios for different purposes can be presented by adding/ removing/ converting operations. When customization practices in the design of children's furniture are used in parallel with the development and needs of the child maximize the product / child harmony and provide the opportunity to intervene to product. So, custumization will increase the product / child interaction and contribute to the child development.
Examination of the concept of customization in design of children’s furniture
Keywords: Children's rooms; Customization; Customization In Design of hildren’s Furniture; Çocuk Mobilyası; Çocuk Mobilyası Tasarımı; Çocuk Mobilyası Tasarımında KişiselleştirmeChildren’s Furniture; Çocuk odaları; Decoration and ornament; Dekorasyon ve süsleme; Design Of Children’s Furniture; Furniture design; Interior decoration; İç dekorasyon; Kişiselleştirme; Mobilya tasarımı; Psikolojik yönleri; Psychological aspects