1980-2000 yılları arası serbestleşme dönemleri ve İzmir İktisat Kongrelerine yansımalar - Mengütay, Akın (My University, 2010)
1980 – 2000 YILLARI ARASI SERBESTLEŞME DÖNEMLERİ VE İZMİR İKTİSAT KONGRELERİNE YANSIMALAR Türkiye ekonomisinde 1950’lerden 1980’lere kadar korumacı politikalar uygulanmıştır. 1980’den sonra ise ihracata dayalı sanayileşme stratejisi geçerli olmuştur. İthal İkamesine dayalı sanayileşme ve büyüme artık terk edilmeye başlanmıştır. 24 Ocak 1980 yılında alınan kararlar ekonomide bir kırılma noktasını ifade etmektedir. İkinci İzmir İktisat Kongresi bu kararlardan yaklaşık bir yıl sonra toplanmıştır. 1980’den sonra uygulamaya konulan liberal iktisat politikaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de büyük değişimlere neden olmuştur. Bu politikalar, ekonominin ulusal bir yapıdan ulus üstü bir yapıya geçişinde etkin rol oynamıştır. İlki 17 Mart 1923 tarihinde toplanan İzmir İktisat Kongreleri’nin ikincisi 2 Kasım 1981 tarihinde toplanmıştır. Bu kongre Türkiye’nin dışa açılmasında yol gösterici olmuştur. Bu dönemde alınan kararların temel hedefi, devlet müdahalesini asgari seviyeye indirerek, piyasa ekonomisini geçerli kılmaktır. 4 – 7 Haziran 1992 tarihinde gerçekleştirilen Üçüncü İzmir İktisat Kongresi’ne yurt dışında birçok uzman ve devlet adamı iştirak etmiştir. Küreselleşme sürecinin hız kazandığı bu dönemde dış dünya ile olan entegrasyon süreci geniş bir şekilde ele alınmıştır. AB ile olan Gümrük Birliği ve Uluslar arası kuruluşlarla olan ilişkiler bu dönemin ana gündemini oluşturmaktadır. Kongrelerin toplanmasının temel amacı Türkiye’yi değişen dünya şartlarına hazırlamak ve dünya ekonomisi ile bütünleştirmektir.

LİBERATİON PERİOD BETWEN 1980 - 2000 AND THE REFLECTİONS TO THE İZMİR ECONOMY CONGRESSES Protectionist policies were applied from the 1950s until 1980s, in Turkey's economy. After 1980, the export-oriented industrialization strategy was valid. İndustrialization and growth based on import substitution began to be abandoned. The Decisions ,which taken in 24 January 1980 expresses a break point in the economy. Second İzmir Economy Congress was congregated about a year after these decisions. Liberal economic policies that set in using after 1980 have caused great changes in the economy of Turkey as all the world. These policy have been effective at passing the economy of a national structure to supra-national structure. Congress first congregated in 17 March, the socond one congregated 2 November 1981. This Second Congress has been guiding the opening of Turkey’s eksport. The basic objective of decisions, taken during this period, is to make valid market economy by minimizing government intervention. 4 to 7 June 1992 the Third İzmir Economy Congress held several statesmen abroad and several expert participated. Accelerated process of globalization in this period, the process of integration with the outside world is covered in large. Customs Union with the EU and Relations with international organizations constitute the main agenda of this period. The main purpose of the collection of the congresses to prepare the Turkey the terms of the changing world and to integrate with the world economy.
Keywords: Ekonomi; Finansal Serbestleşme