4857 sayılı iş kanunundaki ihbar süreleri ve bunlara uymamanın yaptırımları - Kılıç, Mahmut Alper (My University, 2010)
“4857 sayılı İş Kanunundaki ihbar süreleri bunlara uymamanın yaptırımları” başlıklı çalışmamız üç bölüm halinde incelenmiştir. Birinci bölümde ihbar süreleri ve ihbar tazminatı kavramlarının daha iyi anlaşılabilmesi için iş sözleşmesi, iş sözleşmesinin sona ermesi ve fesih kavramları incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise genel olarak İş Kanununda öngörülen ihbar süreleri, ihbar sürelerinin nispi emrediciliği, yeni iş arama izni, peşin ödeme suretiyle fesih, ihbar sürelerine ait cezai şart uygulaması, ihbar sürelerini kesen haller ele alınmıştır. İhbar sürelerine uymamanın yaptırımı olan ihbar tazminatı ise son bölümde açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bölümde ihbar tazminatının hukuki niteliği, şartları, alacaklısı ve borçlusu, hesaplanması, faizi, zamanaşımı, ödeme yeri, ispatı izah edilmiştir. İhbar sürelerinin İş Mevzuatındaki diğer tazminatlarla ilişkisi ve ihbar tazminatına hak kazanılamayacak haller de bu kısımda anlatılan diğer konulardır. İhbar süreleri ve ihbar tazminatına ilişkin kavramlar Yargıtay içtihatları ile doktrinin savunduğu görüşler birlikte ele alınarak sunulmuştur. zleşmesi, fesih, ihbar süreleri, ihbar tazminatı.

Our study headed “Periods of notice at Labour Law no. 4857, sanctions of not observing them” has been examined in three sections. In first section; labour contracts, termination of labour contracts and termination concepts have been examined for comprehending of periods of notice and payment in lieu of notice concepts. In second section of our study; periods of notice stipulated in the Labour Law, relative mandatory of periods of notice, permission for new job searching, termination by means of pre-payment, penal clause of periods of notice, cutting situations for periods of notice have been handled generally. However, payment in lieu of notice which is sanction not observing to periods of notice has been tried to explain in the final section. In this section, legal qualification of payment in lieu of notice, conditions, creditors and debtors, calculating, interest, time-out, payment place, evidence have been explained. Also, its relation with other compensations in Labour Legislation and situations impossible to be entitled for payment in lieu of notice are other subjects mentioned in this section. Concepts concerning periods of notice and payment in lieu of notice have been submitted as handling with opinions defended by the Supreme Court practices and doctrines. Key words; labour contract, termination, periods of notice, payment in lieu of notice.
Keywords: İş Hukuku; Sosyal Güvenlik