Accounting for intellectual capital and valuation of virtual assets - Kahraman, Faruk Ömer (My University, 2000)
Dünyanın geri dönülmez bir şekilde yeni bir çağa girdiği yönünde bir konsensus oluşmuştur. Son yirmi yılda meydana gelen şiddetli değişimler bu gerçeğin göstergeleri olmuştur. Enformasyon teknolojilerindeki şaşırtıcı gelişmeler iletişim tarzımızı değiştirmiştir.Tüm dünyadaki 200 milyon devamlı kullanıcı ile internet diğer tüm iletişim kanallarının yerini almıştır. İletişimdeki bu şiddetli değişim insan hayatındaki ekonomik,toplumsal ve kültürel gibi diğer unsurları da kayda değer ölçüde etkilemiştir. Bu değişimle insan hayatının çok önemli bir kısmı sanal düzleme taşınmıştır. İşletmeler de bu değişime tepki vermek zorunda kalmışlardır. Bilgi-dayanaklı işletmeler artık küresel pazara hükmetmeye başlamışlardır. Bu hükümranlığın kaynağı insani sermaye unsurlarıdır : İletişim, bilgi ve yenilikçilik. İnsani sermaye unsurları para makine ve diğer maddi aktiflerin yerini alırken, maddi aktifler ise emtea kalemleri haline gelmişlerdir. Bu değişim işletme değerlemelerinde bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. GM, GE ve Exxon gibi endüstriyel devler Microsoft ,Cisco, AOL gibi bilgi-dayanaklı kuruluşlarca aktif büyüklüğü/ pazar değeri bazında gölgede bırakılmışlardır. Konvansiyonel muhasebe metodolojisi şirket değerlerindeki bu farklılıkları açıklayamamıştır. Leif Edvinsson 'un liderliğinde, Skandia, 31 Aralık 1994 tarihi itibariyla yayımladığı Zihni Sermaye Yıllık Raporu ile muhasebe ve kurumsal finansman alanında bir dönüm noktası yaratmıştır.Skandia'nın zihni sermaye (intellectual capital) modeli insani sermayeyi ölçerek mali tablolara konsolide etmek gayesini gütmektedir. Skandia modeli hem değerleme hem de işletmenin rekabetçi gücünü korumak hususlarında çözüm üreten yegane sistem olmak özelliğini hala sürdürmektedir. Skandia modelinin de eksikleri vardır: (1) Konvansiyonel muhasebe metodolojisine dayanması; (2) Küresel bir yaklaşıma sahip olmaması (3) Risk/ getiri ve yatırım hususlarında bir perspektifinin olmaması. Bu çalışma konvansiyonel muhasebeden bağımsız bir değerleme perspektifi önerirken aynı zamanda bilgi-dayanaklı işletmeler için bir risk/ getiri perspektifi de önermektedir.

There has been a general consensus that the world has entered a different age. The drastic changes in the past two decades are the clean indications of this phenomenon. Stunning developments in information technologies changed the way we communicate. Internet, now 200 million regular users worldwide, replaced all other means of communication. Moreover, such a drastic change in communication has had a very significant impact on many other aspects of human lives; economic, social and cultural. Many aspects of our lives have been transferred to virtual dimension. Business, too, had to respond to such change. Knowledge based organisations now dominate the global scene. Such a domination originate from the fact that human capital, namely communication, innovation and knowledge, has replaced all other conventional capital components such as finances, machinary and other tangible assets. Tangible assets have merely become commodities rather than capital items. Such a change is evident valuations. Many industrial giants like GM, Ford, Exxon are now being dwarfed by Microsoft, Dell, AT&T, Ericsson, compared on the basis of asset size vs. Market value. The conventional accounting methodology has failed to explain such differences in value of a company. Under the leadership of Leif Edvinsson, Skandia issued its first Intellectual Capital Annual Report as of December 31, 1994, which was a landmark in history of Accounting and Corporate Finance. Scandia model (Intellectual Capital) attempts to measure the human capital and consolidate such values into the existing management accounts. Scandia's model still seems to be the only complete model offering a solution both for valuation and the maintenance of competetive survival of a company. Intellectual Capital model of Scandia, too, have drawbacks.(1) It still relies on conventional accounting data (2) It does lack the global appeal (3) Scandia model fails to refer to issues of investing, such as risk vs. return. The study suggests a valuation perspective independent of conventional accounting methodology and moreover suggests a risk vs. return portfolio perspective for knowledge based companies
Keywords: Muhasebe-Şirketler