Farklı üniversal adeziv sistemler ile hemen dentinkapama işleminin kendinden bağlanabilen yapıştırmasimanının bağlanma dayanımı üzerine etkisi - DENİZ, ŞULE TUĞBA (My University, 2022)
AMAÇ: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı üniversal adeziv sistemler ile hemen dentin kapama (IDS) işleminin, kimyasal-ışıkla sertleşen kendinden bağlanabilen yapıştırma simanının kesme tipi dayanıklılık üzerindeki etkisini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmaya 60 adet sağlam insan molar dişi dahil edildi. Koronal dentin, model trimleme cihazında açığa çıkartıldı ve 600-gritlik silikon karbid kağıtlarla standart smear tabakası elde etmek için su soğutması altında aşındırıldı. Örnekler kullanılan üniversal adezive göre rastgele 4 gruba ayrıldı (n=15); Grup 1 (kontrol; C): hemen dentin kapama yok; Grup 2: Clearfil Universal Bond Quick (UBQ); Grup 3: Single Bond Universal (SBU); Grup 4: OptiBond Universal (OBU). Adeziv sistemler kendinden pürüzlendirmeli olarak üreticinin talimatları doğrultusunda uygulandı. Ardından, silindir silikon kalıplar (çap: 3 mm, yükseklik: 2 mm) kullanılarak yüzeylere kendinden bağlanabilen yapıştırma simanı (Nova Resin Siman) bağlandı. Örnekler, 24 saat distile suda bekletildi ve ardından 1mm/ dk piston başlığı hızında üniversal test cihazı kullanılarak kesme tipi dayanım testi uygulandı. Kırık yüzeylerin başarısızlık analizi, 15× büyütmede stereomikroskopla incelendi. Veri Kruskal Wallis ve Dunn testi kullanılarak değerlendirildi (p<0.05). BULGULAR: Kontrol grubu, IDS yapılan gruplara kıyasla istatistiksel olarak daha düşük kesme tipi dayanıklılık gösterdi (p<0.05). Grup 2 (UBQ), Grup 3’e (SBU) kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek kesme tipi dayanıklılık gösterdi (p<0.05). IDS yapılan gruplarda karma tip başarısızlık gözlenirken, kontrol grubunda adeziv tip başarısızlık gözlendi. SONUÇ: Üniversal adeziv sistemler kullanılarak yapılan IDS işleminin, kendinden bağlanabilen yapıştırma simanının bağlanma dayanımı üzerine olumlu etkisi olmuştur. Ayrıca, MDP ve amid monomeri içeren Clearfil Universal Bond Quick ile en yüksek bağlanma dayanım değerleri elde edilmiştir.
Keywords: : 3M Single Bond dental yapıştırıcı; Clearfil bağlayan ajan; dental adezivler; dentin yapıştırma ajanları