Ulusal basının elit sporcular üzerindeki psikolojik etkisi ve 2004 Atina olimpiyat oyunları ile paralimpik oyunlarına uygulanması - Kaya, Nurullah (My University, 2005)
1. ÖZET Üst düzeyde spor yapan insanların fiziksel performanslarının çok iyi düzeyde olması gerekmektedir. Fakat sporcunun kapasitesini en yüksek verimde kullanabilmesi için fiziksel çalışma tek başına yeterli olmamaktadır. Bunun yanı sıra elit sporcuların psikolojik olarak da mutlaka desteğe ihtiyaçları vardır. Sporcuyu psikolojik olarak etkileyen birçok unsur vardır. Sporcunun motivasyonunda etkisi olan en önemli unsurlardan biri de kuşkusuz medyadır. Medyada da basın organlarının çok önemi bir yer edindiği tartışılmaz bir gerçektir. Bu çalışmada da Türkiye ulusal basının 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’na Türkiye’den katılan sporcuların üzerindeki psikolojik etkisinin ne derece etkili olduğu belirlenmeye çalışılmış. Bu amaçla araştırmaya, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'na ve 2004 Atina Paralimpik Olimpiyat Oyunları'na katılmış 61 örnek sporcuya uygulanmış ve ortaya çıkan bulgular değerlendirilmiştir.Olimpiyatlara katılan bu sporcular Türkiye’de bazıları ise dünya platformunda en üst düzeyde başarı elde etmeleri ve alanlarında basında haber olarak en fazla öne çıkan isimler olduğu görülmektedir. . Her dört yılda bir kez gerçekleştirilen olimpiyat oyunları spor basınında diğer günlere bakarak daha fazla yer almaktadır. Araştırma kapsamına aldığımız milli sporcularla ilgili olimpiyatlardan önce ve sonra ulusal basında yer alan haberler, sporcuların psikolojisini olumlu ve olumsuz etkilerini tespit etmek için anket tekniği kullanılmıştır. Daha sonra ise seçilen örnek gazetelerin çözümlemesi yapılarak araştırmaya alınan sporcularla ilgili bu gazetelerde çıkan haberler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; olimpiyatlar esnasında gazetelerde yer alan haberlerin büyük bir kısmının sınırlı sayıdaki sporcular üzerinde yapıldığı tespit edilmiştir. Basında haber yapılan bu sporcuların daha çok gazete sayfalarında yer almasının nedeni, spor dallarında alacakları derecelerin ilk olması, üzerlerindeki kamuoyu ve spor camiasının beklentisi ve daha çok özel yaşamlarıyla ilgili olmuş, bu durum da yaptığımız ankette elde ettiğimiz verilerin ışığında sporcuların motivasyonuna büyük oranda olumsuz olarak yansımıştır. Araştırmaya alınarak çözümlenen gazetelerde kendileriyle ilgili çok az haber yapılan sporcular ise yaptığımız çalışmamız sonuçundaki verilere göre bir sonuçu bağlanmıştır. Basın tarafından kendilerine ilgi gösterilmemesi ve başta kendileri olmak üzere branşlarıyla ilgili haber yapılmamasına üzüldüklerini ama bu durumun performanslarına pek fazla olumsuz etki yapmadığını belirtmişlerdir. 4 2.

Türk Ulusal Basının 2004 Atina Olimpiyat Oyunları’na Katılan Türk Sporcular Üzerindeki Psikolojik Etkisi People who are involved in high level sports activities most certainly need pschological support as well as physical. Without a doubt, one of the crucially important elements of having an affect on athletes psychological motivation is media in which the press occupies an important role. With this study, psyhological affects of Turkish national press on Turkish athletes participating in the 2004 Athens Olympic Games as well, consitute participants of this research and the outcomes are taken into evaluation. These athletes turn out to be the toplevel achievers in their branches and are broughtto the spotlight in the press most often. These sportsmer who participate in the Olympiads have got the great success both ih Turkey and in the world. Concerning to their field they have been the leading names in the press. Olympic games which are organized per four years, take much more place in the press when compared to other days. For national sportsmen to whom we are concorned in our research, news which have taken place in the national pres before and after the Olympiads are used. And to decide the positive and negative effects to their psychology, guestionnaire technigue is used. After that, the selected newspapers have been analysed and the news related to these sportsmen n these newspapers have been evalvated. As as result, it’s concluded that the news took place in the newspaper during the Olympiads were related to anly some sportmen. They took place in the press mostly because of their first ranks in the games the expectations of the sports community and their private lives. And according to the data, we have a conclusion about the sportsmen about whom there have been less news in the press. They’ve said that they are disappointed because of the lack of the interest to themselves and to their branches. However, they stated that this does not have a negative effect on their performance.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor_Medya