İnşaat işletmelerinde maliyet organizasyonu - Zengin, Erdinç (My University, 2002)
İnşaat işletmelerinde faaliyetlerin yıllara yaygın olması nedeniyle; maliyetlerin çıkarılması ve kazancın tespiti diğer işletmelere göre ayrılık ve özellik göstermektedir. İnşaat maliyetlerini; ekonomik koşullar, inşaatın yapıldığı yer ve zaman, yapımda kullanılan malzeme, teknoloji. v.b. nedenler doğrudan etkilemektedir. İşletmenin söz konusu faktörlerden minimum düzeyde etkilenmesi, işletme içi değer akışının bir düzen içinde izlenmesine ve kontrolüne imkan verecek şekilde bir maliyet organizasyonunun kurulmasına bağlıdır. İnşaat işletmelerinde maliyet organizasyonu kullanılacak hesap planın oluşturulmasıyla başlar. Hesap planı, mali tabloların ve raporların doğru ve sağlıklı hazırlanmasına imkan verecek yeterlilikte olmalıdır. Kullanılacak maliyet hesaplarının kırılımı yapılırken işletmenin örgüt yapısı ve yapılan işin hacmi gözönünde bulundurulmalıdır. Organizasyondaki diğer aşama maliyetlerin kontrol edilebilmesini sağlayacak, belge ve kayıt düzeninin belirlenmesidir. Belge ve kayıt düzeni ile ilgili uygulamalar yasalar tarafından belirlenmiştir. Maliyet organizasyonu için gereken diğer bir faktör kullanılacak malzemenin tesbit edilmesi ve belirlenen işlerde çalışacak personelin seçimidir. Bu ise personel ve malzeme organizasyonunun yapılması gerekliliğini göstermektedir. Oluşan maliyetlerin hesaplanmasında kullanılan yöntemler yapılan üretime göre farklılık göstermektedir. İnşaat işletmelerinde maliyetlerin hesaplanmasında kullanılacak en uygun yöntem fiili maliyetleme yöntemidir. Sonuç olarak, iyi bir maliyet organizasyonunun yapılabilmesi; üretimin gerektirdiği şekilde bir örgüt yapısının oluşturulması ve üretim faaliyetlerinin tespit edilip, belli bir düzen içinde sıralanması ile mümkündür. Böylelikle inşaat işletmelerinde maliyet türleri ve maliyet merkezleri belirlenmiş olacak ve gerçek maliyetler hesaplanabilecektir. As the activities are spread to the years in the construction managements, the cost and benefit establishments have different features in contrast to the other managements. The economical conditions, the place and time that the costruction was built, the materials used in the construction, , the technology and etc. are directly effecting the construction costs. The minimum effect of the mentioned factors on the management is dependent on founding a cost organization that can observe and control the regular value flow within the administration. The cost organization in the construction managements start with the constitution of the accounting plan which is to be used. The accounting plan should be sufficient enough to produce correct financial schedules and reports. When preparing the breakdown of the cost accounts to be used, the organization structure of the administration and the volume of the work to be done should be taken into consideration. The second phase in the organization is to determine the books and records order that will enable the controlling of the cost. The regulations for the order of the books and records are determined by the laws. Another factor of cost organization is the determination of the materials to be used and selection of the personnel to work in the determined fields. This shows that the personnel and material organization is needed to be done. The methods used in calculating the formed cost vary according to the production. The most suitable method that is to be used in calculating the costs in construction managements is the real cost method. As a result, the way of producing a good cost organization is only possible by forming an association structure necessary for the production and determination of the production activities that are to be arranged in a specific order. Thus, cost types and cost centers in the consruction associations will be determined and the real costs can be calculated.
Keywords: Maliyet Yönetimi