IGT test baskı makinesi ile ofset baskı makinesi arasındaki renk uyumu için optimum prosedürün hazırlanması - Özomay, Zafer (My University, 2009)
DEVELOPMENT OF THE OPTIMUM PROCEDURE FOR COLOUR MATCHING BETWEEN IGT TESTING SYSTEMS AND OFFSET PRINTING MACHINE Additional colours are usually used in packing carton production in our country. In the preparation of these colours, spectral measurements are performed. Formulation of the colour is devoloped and colour matching is checked when these colours are pressed in IGT C1 testing device. If the colours are found to be matching, the ink will be sent to production for use in offset printing machine. In this way, it is not necesarry to change the ink when production is going, so there is no production loss. IGT C1 testing devices are being used in our country for the last 8-10 years. However, these devices do not always work in coordination with the offset printing machine. The desired results are obtanied through empirical methods. The root of this problem lies in the lack of apporopriate literature issued by producers and importing firms. Suitable instructions are not available for producing correct colour value in printing applications. To overcome this problem, it is necessary to know the technical properties of both sytems. The aim of this study is therefore to develop an optimum procedure for colour matchıng between IGT testıng systems and offset printing machine. To realize this aim, it is necesssary to indentify the physical and chemical parameters which affect the ink structure and technical properties of carton. Domestic production ink and carton, most widely used for print work, were choosen for IGT testing device and offset printing machine. Printing tests were performed. In this way, optimum procedures were developed for colour matching between IGT testing device and offset printing machine.

IGT TEST BASKI MAKİNESİ İLE OFSET BASKI MAKİNESİ ARASINDAKİ RENK UYUMU İÇİN OPTİMUM PROSEDÜRÜN HAZIRLANMASI Karton ambalaj üretiminde ekstra renkler oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu renkler modern yöntemle hazırlanırken spektral ölçümü yapılır. Daha sonra formülasyon geliştirilir ve karışım hazırlanır. IGT test baskı cihazında basılır. Eğer renkler uygunsa hazırlanmış olan mürekkep, ofset baskı makinesinde kullanılmak üzere üretime gönderilir. Böylece mürekkebe üretim sırasında müdahale etmeye gerek kalmaz ve üretim zamanı boşa harcanmaz. IGT C1 test baskı makineleri ülkemizde son 8-10 yıldan beri kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bu test baskı makineleri ofset baskı makineleri ile her zaman tam uyumlu olarak çalıştırılamamaktadır. Ampirik yollarla tesadüfi sonuçlar elde edilmektedir. Bu sorun, bilgi eksikliği ve literatür eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Mürekkep üretici ve ithalatçı firmaların, baskı uygulamalarında doğru mürekkep renkleri için optimum parametreleri tespit etmeleri gerekmektedir. Ofset baskı sistemi ile IGT C1 test baskı sisteminin teknik özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışma bu iki sistemin incelenmesi ile başlamıştır. İlk olarak mürekkebin yapısını etkileyen fiziksel ve kimyasal unsurların belirlenmesi zorunludur. İkinci aşamada ise baskı altı malzemesinin teknik özelliklerinin bilinmesi sorunun giderilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle bu hammaddelerin ve diğer yardımcı maddelerin de teorik incelemesi yapılmıştır. Yerli üretimde en yoğun olarak kullanılan mürekkep ve karton, fiziksel şartları sabit tutularak test baskıları yapılmıştır. Bunun neticesinde; IGT C1 test baskı makinesi ile ofset baskı makinesi arasındaki renk uyumu için optimum prosedürler hazırlanmıştır. Bu prosedürlere ait parametreler; uygulamalardaki zaman, emek ve ekonomik kayıpların önüne geçilmesi için uygulamacılara öneriler şeklinde verilmiştir.
Keywords: IGT Test Baskı Makinesi; Ofset Baskı Makinesi