Yerel yöneticilerin sivil toplum temsilcisi algısı : Pendik ve Kartal belediyesi örneği - Yardımcı, Melek (My University, 2021)
Sivil toplum, bireylerin aktif katılım bilincine sahip olduğu, ortak amaçların gelişmesi için katkıda bulunan, toplumun farklılıklarını barındıran, gerektiğinde devlete müdahale etmek için örgütlenebilen, devletten özerk, örgütlü bir yapıyı ifade etmektedir. Küreselleşme ile birlikte artan ihtiyaçlara cevap verebilmek için demokrasi teorisinde değişiklikler meydana gelmiş, katılımcı ve müzakereci demokrasinin önemi artmıştır. Yerel yönetimlerde katılımcı ve müzakereci demokrasinin gelişimi sivil toplum kuruluşları ile yapılacak işbirliği ile mümkün olacaktır. Demokrasinin organik bir parçası olarak değerlendirilen sivil toplum kuruluşları yürüttükleri çalışmalar sebebiyle farklı alanlarda uzmanlaşma ve deneyim elde etme avantajına sahip oldukları için yerel, ulusal ve uluslararası seviyede alınabilecek kararların topluma daha hızlı nüfuz etmesini ve alınan kararların sürdürülebilirliğini artırmaktadır. Birleşmiş Milletler 1992 Rio Zirvesinde sürdürülebilir kalkınmanın zorunlu olduğunun altını çizmiş ve bu yüzden de küresel ölçekte ortaklığın başlatılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu ortaklığın başlattığı Gündem 21’e dayanan Yerel Gündem 21 planı, sorunların yerel ölçekte değerlendirilmesi gerektiği için yerel yönetimlere dikkat çekmiş ve sürdürülebilir kalkınma için yerel yönetimlerle işbirliğinin ne kadar hayati öneme sahip olduğunu vurgulamıştır. Gelecekte yaşanılabilir ve sürdürülebilir gelişmeler sağlanabilmesi için yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği kaçınılmazdır. Yerel yöneticilerin devletin menfaatini koruma adı altında sivil toplum kuruluşlarına karşı ön yargı ile yaklaşmakta ve bu durum sivil toplum kuruluşlarının gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Yerel yöneticiler sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparken kayırmacı muhataplık söz konusudur. Büyükşehir Belediyesi Kanunu(2004) ve Belediye Kanunu(2004) ‘nda sivil toplum kuruluşlarının karar alma süreçlerine katılımını düzenleyen kanunlar, sivil toplum kuruluşları ile kurulacak ilişkileri yerel yöneticilerin insiyatifine bırakmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının etkinliğinin artırılabilmesi için mevzuatlar sivil toplum kuruluşlarından da görüş alınarak yeniden düzenlenmeli ve uluslararası standartlar çerçevesinde sivil toplum – kamu işbirliği daha sağlam bir zemine oturtulmalıdır. Bu çalışmada yerel yöneticilerin sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde kayırmacı muhataplığın söz konusu olması ve sivil toplum kuruluşlarına duyulan ön yargıların tespit edilmesi amaçlanmıştır.Bu araştırmada yerel yöneticilerinin sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak varolan bakış açılarının ve görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini iki farklı siyasi görüşe sahip ilçe belediyesinin STK'lar ile ilgili görüşlerinin farklılaşma durumlarının araştırılması için seçilen İstanbul iline bağlı Kartal ve Pendik ilçe belediyeleri oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemi için Kartal ve Pendik ilçe belediyelerinde belediye başkanı, belediye başkan yardımcısı, müdür veya müdür yardımcısı olarak görev yapan bireylerin seçimi yapılmıştır. Buna göre araştırmada 25 yönetici Kartal Belediyesi ve 25 yönetici Pendik belediyesinden olmak üzere toplamda çeşitli pozisyonlarda olan 50 belediye yöneticisi ile görüşme sağlanmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmış olup, katılıcılarla yüz yüze yapılan görüşmeler neticesinde veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formu araştırmacı tarafından hazırlanmış olup, 2 (iki) bölümden oluşmaktadır. Bu araştırmada toplanan verilerin analiz süreçlerinde SPSS 20 kullanılmıştır. Belediye yöneticilerinin tanıtıcı özellikleri yüzde ve frekans ile ifade edilmiştir. Sonuç olarak belediye yöneticilerinin STK'ların kuruluş amacına ve süreçlere uygunluğu konusundaki düşüncelerinde kararsız bir tutum sergiledikleri, benzer şekilde yöneticilerin STK'ların işbirlikçi bir zemin üzerine olduklarına dair algılarında da kararsız bir tutum takındıkları belirlenmiştir. Araştırmada belediye yöneticilerinin STK algılarının yaşa, eğitim durumuna, çalışma yılına, belediyedeki görev pozisyonuna ve görev yapılan belediye göre farklılık göstermediği belirlenmiştir.

Civil society refers to an organization that is autonomous from the state, can be organized to intervene the state when necessary, contributes to development of common goals and includes differences of society, where individuals have an awareness of active participation. In order to respond to the increasing needs with globalization, changes have occurred in the theory of democracy and the importance of participatory and deliberative democracy has increased. The development of participatory and deliberative democracy in local managements will be possible with the cooperation of civil society foundations. Non-governmental organizations which are considered as an organic part of democracy,have the advantage of gainingexpertise and experience in different fields due to the work they carry out, thus increasing the penetration of decisions that canbe taken at lokal, national and international levels into society more quickly and the sustainability of the decisions taken. The United Natations underlined the necessity of sustainable development at the 1992 Rio Summit and therefore emphasized the need to intiate a partnership on a global scale.The Local Agenda 21 Plan, which is based on Agenda 21, intiated by this partnership, drew attention to local governments as problems should be evaluated on a local scale and emphasized the vital importance of cooperation with local goverments for sustainable development. The cooperation between civil society foundations and local managements is inevitable in order to provide livable and sustainable developments at the future. Local managers approach to civil society foundations with prejudice in order to protect the benefits of the state and this situation effects the development of civil society foundations negatively. It's the fact that favoritism occurs in cooperation of local managements. Metropolitan Municipality Law (2004) and Municipality Law's codes, regulating the participation of civil society foundations in decision-making processes, leave the relationships to the local managers' initiatives. In order to increase the efficiency of civil society foundations, regulations should be reformed via the feedback of them and put on a base that public cooperations are stronger in the frame of international standarts. In this study, it's intended to detect the prejudice and favoritism of local managers in cooperations with civil society foundations.The main purpose of this research is to determine the views of local institution managers towards non-governmental organizations. The universe of the study consists of Kartal and Pendik district municipalities of Istanbul province, which were selected to investigate the differentiation of the views of the district municipality with two different political views on CSOs. For the sample of the study, individuals who work as mayor, deputy mayor, director or deputy director in Kartal and Pendik district municipalities were selected.Accordingly, in the research, interviews were made with 50 municipal administrators in various positions, 25 of them from Kartal Municipality and 25 from Pendik. In the study, a questionnaire was used as a data collection tool, and data was collected as a result of face-to-face interviews with the participants. The questionnaire form used in the research was prepared by the researcher and consists of 2 (two) parts. SPSS 20 program was used in the analysis processes of the data collected in this study. The introductory characteristics of the municipal administrators were expressed in percentage and frequency. In order to check the reliability of the scale in the study, item-total correlation coefficient was examined first and then exploratory factor analysis was performed to ensure its validity and to perform the dimensioning process. As a result, it was determined that the municipal administrators displayed an ambivalent attitude in their thoughts on the compliance of the NGOs with the establishment purpose and processes, and similarly, the administrators took an undecided attitude in the perception that NGOs were on a collaborative ground. In the study, it was determined that the perception of NGOs of the municipal administrators did not differ according to age, education level, working year, duty position in the municipality and the municipality served.
Keywords: Belediye başkanları; Civil Society Organizations; Local government; Mayors; Pendik (Istanbul, Türkiye); Pendik (İstanbul, Türkiye); Sivil Toplum Kuruluşları Local Government; Turkey; Yerel yönetim