Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin, uzman ve sanatçıların TRT İstanbul radyosu Türk halk müziği yayınlarına ilişkin görüşleri - Özdemir, Serkan (My University, 2019)
Bu araştırma Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi nda eğitim gören öğrencilerin,uzman ve sanatçıların TRT İstanbul Radyosu Türk halk müziği yayınlarına ilişkin görüşlerinin incelenerek ortaya konmasıdır.Betimsel ve nitel araştırma yöntem ve teknikleri ile tarihsel araştırma yöntemleri kullanılarak yapılan bu araştırmada, ayrıca tarama modelinden elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın, evren ve örneklemi doğrudan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi nda 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde öğrenim gören 150 öğrenci ile uzman ve sanatçılardan oluşmaktadır.Araştırmaya katılan öğrencilerin demografik (kişisel) özelliklerini belirlemek üzere öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, sınıfı, bireysel çalgısı, anne-babanın eğitim durumu, ailesinin gelir düzeyi ve TRT Türk halk müziği yayınlarını nerelerden takip ettikleri, konserlere ne sıklıkla gittikleri gibi elde edilen bilgilere yönelik, frekans ve yüzde değerleri ölçüldü. Aynı zamanda, Müzik Eğitimi rencilerinin, TRT İstanbul Radyosu Türk halk müziği yayınlarına ilişkin görüşlerini incelemek amaçlı 30 sorudan oluşan anket, uzman ve sanatçılar ile yüzyüze yapılandırılmış görüşme yöntem ve teknikleri de kullanılarak toplanan verilerin frekans ve yüzde dağılımları çıkarıldı. İlgili uzman ve sanatçılarla yapılan görüşmelerin sonuçları da bu araştırmanın bulgular bölümüne etkin biçimde yansıtılmıştır.Daha önce TRT sanatçısı olarak görev yapan Sayın, Orhan GENCEBAY’ın TRT Türk halk müziği yayınları ve bu yayınların genç kuşak tarafından takip edilme durumlarına dair önemli tespitleri ve özgün açıklamaları yer almaktadır.

The objective of this research is that the students of Marmara University Musical Educational Department reveal the approaches of TRT Istanbul Radio publishments via researching.In this research in which the definitional research techniques and methods and also historical research methods are applied, it has also been benefited from the data obtained from the scanning model. The evaluation and content of this research is directly consisted of 150 students that studied in the department of Marmara University Atatürk Faculty of Education Fine department the 2018 -2019 training year.So as to determine the demographic features of the students taking part in this examination, their age, gender, social status, personal playing instrument, the educational level of their parents, the income rate of their family, where they follow the TRT Turkish Folk Music Publishments in, how often they go to the concerts have been measured by the frequence and percentage values. Moreover, with the aim of researching the approaches of the Musical Education Department students towards the publishments of TRT İstanbul Radio Turkish Folk Music, the frequence and percentage distribution of the data that was provided by the containing 30 questions applied for students has been emerged from.In the light of the findings gained from the research, It has been showed that most of the students participating in questionnaire do not adequately follow the publishments of TRT Turkish Folk Music. In fact, ıt has been understood that their inclinements and interest in this matter are surprisingly little. Mr. Orhan Gencebay who previously worked as an artist in TRT (Turkish Radio and Television Association) has significant determination and distinctive explanation regarding Turkish folk music pieces of TRT and as to whether they are followed up by the young generations.
Keywords: Folk; Music; Musical Culture; Musical Educatuion; Müzik; Müzik Eğitimi; Müzik Kültürü TRT; Öğrenim ve öğretim; Radio; Radyo; RTÜK; SBRT (The Supreme Board of Radio Television); Study and teaching; Television; Televizyon; THM; TRT; Türkü