Liderliğin kriz yönetimine etkisi üzerine bir araştırma - Arslan, Gökhan (My University, 2013)
derlik, Kriz Yönetimi ÖZET LİDERLİĞİN KRİZ YÖNETİMİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Kriz kavramı geçmişte olduğu gibi günümüzde de makro ve mikro düzeyde akademik tartışmalara konu olmaktadır. Krizin öncesi, sırası ve sonrasında nasıl çözümlenmesi konusunda liderlik misyonu büyük öneme sahiptir. Bu çerçevede söz konusu çalışmada liderliğin kriz yönetimi üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Liderlik tarzlarından dönüşümcü liderliğin model olarak seçildiği çalışmanın amacı, örgütlerdeki yöneticilerin dönüşümcü liderlik becerilerinin karşılaşılan kriz durumlarında ne denli etkin olduğunun saptanmasıdır. Ayrıca dönüşümcü liderliğin alt boyutlarından hangilerinin daha ağır bastığı ve kriz öncesi, kriz dönemi ve kriz sonrası dönemlere bağlı olarak bu boyutlarda ne gibi değişiklikler olduğu da tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmaya göre; yöneticilerin dönüşümcü liderlik becerilerinin kriz yönetimi üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine bunun yanında dönüşümcü liderlik özelliklerinden vizyon odaklı düşünce, karşılıklı güven ilişkileri, karizma olgusu, çalışanların becerilerini geliştirme ve personel güçlendirme gibi niteliklerin, kriz sürecinden başarıyla çıkılmasında etkili bir araç olarak kullanıldığı görülmüştür. Leadership, Crisis Management

A RESEARCH ABOUT THE EFFECT OF LEADERSHİP ON CRISIS MANAGEMENT The concept crisis has recently been open to academic discussions at macro and micro levels as it was before. The leadership mission has a signicificant importance to how to solve a crisis in pre, during and post-crisis stages. Within this context, this study deals with the impact of leadership on crisis management. The goal of the study, which has focused on transformational leadership style, is to put forward to what extent managers' aptitutes for transformational leadership is effective in an organization in a crisis period. In addition, what sub-categories of transformational leadership far outweighs and what kind of changes of recently mentioned sub-categories in pre, during and post crisis stages may happen have been analyzed in detail. In terms of the result of the research study, managers' capacities for transformational leadership has an effect on crisis management. Furthermore, the features of transformational leadership, such as vision-oriented thinking, mutual trust relationship, charisma, development of employees' aptnesses and empowerment, are effective instruments to overcome a crisis.
Keywords: Kriz Yönetimi; Liderlik