Dijital yerliler ve dijital göçmenlerin teknoloji ürünlerine yönelik ilgilenimlerinin satın alma davranışları üzerindeki etkisinin karşılaştırmalı analizi - Derelioğlu, Neslihan (My University, 2020)
Bu çalışmada, teknoloji çağının nesiller arasında yarattığı farklılıklar göz önüne alınarak bu konuda daha önce yapılmış ulusal ve uluslararası çalışmalar incelenmiştir. Bu bağlamda, Türkiye’deki dijital yerliler ve dijital göçmenlerin teknoloji ürünlerine yönelik ilgilenim biçimleri ve satın alma davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi ve karşılaştırmalı bir biçimde analiz edilmesi amaçlanmaktadır.Belirlenen amaç doğrultusunda, yerli ve göçmenlerin teknolojik gelişmelerden etkileniş biçimleri ve teknoloji ürünlerini kullanım farklılıkları/ benzerlikleri üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda iki grubun sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve sosyo-demografik özellikleri ortaya konularak değişkenlerin dijital yerli ve göçmenleri ne şekilde etkilediğine dair ilişki ortaya çıkarılmıştır.Karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline uygun nitelikte gerçekleştirilen bu araştırmada, veri toplama tekniği olarak anket yönteminden yararlanılmıştır. Anket soruları, katılımcılara sosyal medya hesapları ve internet kanalları üzerinden çevrim-içi olarak ulaştırılmıştır. Elde edilen verilerin, güvenilirlik analizi tespit edilerek veriler, istatistiki olarak ortaya konulmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda; sosyo-demografik değişkenler ile dijital yerliler ve dijital göçmenlerin teknoloji ürünlerine yönelik ilgilenimleri ve satın alma davranışları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca dijital yerlilerin teknolojik ürün satın alma davranışlarının dijital göçmenlere oranla daha yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

In this study, we examined the previous national and international studies on this subject, taking into account the differences created by the technological gap between generations. In this context, it is aimed to analyze and compare the relationship between digital natives and digital immigrants in Turkey and the way they deal with high-tech products and their buying behavior.In line with the determined purpose, the ways in which digital natives and digital immigrants are affected by technological developments and the differences / similarities in the way they use high-tech products are emphasized. In this context, the socio-economic, socio-cultural and socio-demographic characteristics of the two groups were revealed, and the relationship between the important factors affecting the buying behavior of the two parties were discussed.The survey method, which was carried out in accordance with the comparative relational scanning model was used as a data collection technique in this research. Survey questions were delivered online via social media accounts and internet channels. The reliability analysis of the data obtained was determined and the data was determined statistically.The findings of the study showed that there was a significant relationship between socio-demographic variables and the interest and buying behavior of digital natives and digital immigrants in technology products. It was also concluded that digital natives have a higher level of technological product buying behavior than digital immigrants.
Keywords: Advertising; Digital Immigrant; Dijital Göçmen; Dijital Yerli; Halkla ilişkiler; Involvement; İlgilenim; Public relations; Purchasing; Reklamcılık; Satın Alma Digital Native