İlkokul öğretmenlerinin epistemolojik inançları ile öğretim stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Özdemir, İlker (My University, 2019)
Bu araştırmada ilkokul öğretmenlerinin epistemolojik inanç düzeylerinin, öğretim stili düzeylerinin ve epistemolojik inançları ile öğretim stillerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi, epistemolojik inanç ve öğretim stili arasındaki ilişkinin anlamlılık düzeyi ile öğretmenlerin epistemolojik inançlarının öğretim stillerini yordayıp yordamadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışma genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen betimsel nitelikli bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak ‘’Kişisel Bilgi Formu, Schommer’ ın (1990) geliştirdiği, Deryakulu ve Büyüköztürk (2002) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapıldığı ‘’Epistemolojik İnanç Ölçeği’’ ve Grasha (1994) tarafından geliştirilen, Türkçeye çeviri ve uyarlaması Sarıtaş ve Süral (2010) tarafından yapılan ‘’Grasha Öğretim Stili Ölçeği’’ kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgiler formu da kullanılmıştır. Elde edilen veriler Spss22 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan İstanbul İli, Avrupa Yakasın’da görev yapan 146’ sı kadın 96’ sı erkek 242 ilkokul öğretmeninin öğrenmenin çabaya bağlı olduğuna inanç boyutunda gelişmemiş, öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna inanç boyutunda gelişmiş, tek bir doğrunun var olduğuna inanç boyutunda ise az gelişmiş epistemolojik inanç düzeyine sahip oldukları, görülmektedir. Öğretmenler baskın öğretim stiline göre incelendiğinde en çok danışman öğretim stilini tercih etmişlerdir. Araştırmaya katılan 242 öğretmenin 156’ sı 4. Grup (Danışman/ Rehber/ Bilgi Aktarıcı), 81’ i 2. Grup (Kişisel / Bilgi Aktarıcı / Otoriter), 4’ ü 3. Grup (Rehber / Kişisel / Bilgi Aktarıcı) ve 1’ i de 1. Grup (Bilgi Aktarıcı/ Otoriter) öğretim stiline sahiptir. Araştırma sonuçlarına göre ilkokul öğretmenlerinin epistemolojik inançlarında cinsiyet, mesleki kıdem, en son mezun olunan okul türü ve öğrenim durumu değişkenleri bakımından istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Aynı şekilde öğretmenlerin öğretim stillerinde cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı fark tespit edilememiş fakat, mezun olunan okul türüne göre ise 2. Grup (Kişisel Model / Bilgi Aktarıcı / Otoriter) öğretim stiline sahip öğretmenlerin danışman öğretim stilinde anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca epistemolojik inanç ve öğretim stili arasındaki ilişkinin incelendiği araştırma sorusu bulgularına göre öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna inanç ile otoriter öğretim stili arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki; rehber öğretim stili arasında ise negatif yönde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Tek bir doğrunun var olduğuna inanç alt boyutu ile bilgi aktarıcı öğretim stili, otoriter öğretim stili ve kişisel öğretim stili arasında pozitif yönde istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğunu düşünen öğretmenler aynı zamanda otoriter öğretim stiline sahipken; öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna inanç konusunda gelişmemiş inanca sahip öğretmenler rehber öğretim stilini benimsemektedirler. Araştırma sonuçları incelendiğinde epistemolojik inanç alt boyutlarının, öğretim stilleri alt boyutlarının anlamlı birer yordayıcısı olduğu görülmektedir.

In this study, it has been aimed to investigate epistemological belief levels, teaching style levels of primary school teachers and status of the their epistemological beliefs and teaching styles in terms of various variables, and to determine whether the level of significance of the relationship between epistemological belief and teaching style and epistemological beliefs of teachers are predictors for the teaching styles, or not. For this purpose, the study is a descriptive research conducted using the relational survey model, one of the general screening models. In this research, “Epistemological Belief Scale”, which has developed by Schommer (1990) and validity – reliability studies have been performed by Deryakulu and Büyüköztürk (2002) and “Scale of Grasha Teaching Style”, which has developed by Grasha (1994) and adaptation and translation to Turkish have been performed by Sarıtaş ve Süral (2010) have been used. Moreover, personal information form that has been developed by the researcher has been used. The obtained data were analyzed using the Spss22 program.It has been observed that 242 primary school teachers (146 female, 96 male) working in the European Side of Istanbul participated in the study have naive belief level in the belief dimension that the learning depends on effort, have sophisticated belief level in the belief dimension that the learning depends on ability and have underdeveloped belief level in the belief dimension that there is only single truth. When the teachers were examined in accordance with dominant teaching style, they mostly preferred delegator teaching style. 156, 81, 4 and 1 teachers out of 242 participated in the study have 4th group (Delegator/ Facilitator/ Expert), 2nd group (Personal/ Expert/ Formal Authority), 3rd group (Facilitator/ Personal/ Expert) and 1st group (Expert/ Formal Authority) teaching styles, respectively. According to the results of the study, statistically significant differences were found in the epistemological beliefs of primary school teachers with regards to variables of gender, professional seniority, last graduated school type and educational status. In that vein, it was confirmed that statistically no significant difference in the teaching styles of the teachers with regard to the variables of gender, seniority and educational status, however it was determined that the teachers who had the second group teaching style became different significantly in the advisory teaching style according to the type of the school that they graduated.In addition, according to the findings of the research question examining the relationship between epistemological belief and teaching style, it has been determined that there is a positive significant relationship between the belief learning depends on ability and authoritarian teaching style; and there is a statistically significant negative relationship between the belief learning depends on ability and facilitator teaching style. A statistically significant positive correlation was found between the sub-dimension of the belief that there is only single truth and the expert teaching style, formal authority teaching style and personal teaching style. Whilst teachers who believe that learning depends on ability also have authoritarian teaching style; teachers, who have naive belief level in the belief dimension that the learning depends on ability, adopt facilitator teaching style. When the research results are examined, it has been observed that the epistemological belief sub-dimensions are significant predictors of the teaching styles sub-dimensions.
Keywords: Epistemolojik İnanç; İlkokul Öğretmeni Epistemological Belief; Öğretim Stili; Öğretme Stili; Primary School Teacher; Teaching Style