Cumhuriyet’in Dindar Kadınları - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Kitabın "Ve Cumhuriyet" başlıklı ikinci bölümünde yazar, Cumhuriyet Dönemi'nin siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik konjonktüründen nasibini almış on iki kadının hikâyelerine değinmiştir. Bu kadınlar Atiye Akyıl, Hümeyra Ökten, Münire Yarar, Fa- kihe Güleç, Türkan Özkul, Fatma Çalıkavak, Gülsen Ataseven, İmral Müberra Önal, Mevhibe Kor, Meliha Yalçıntaş, Leyla Çonkar ve Nuran Alişoğlu'dur. Yazar bu bö- lümde ilkokulda namaz kılmaya başlayan, tahsil hayatında başörtüsünü okul girişin- de çıkarıp okuldan çıkarken tekrar bağlayan ilk başörtülü doktor Hümeyra Ökten'i, ilkokulda sabah namazlarını kılmadan evinden çıkmayıp öğle namazlarını da yemek için eve geldiğinde yemeğe oturmadan kılan Münire Yarar'ı, Ankara Ü. İlahiyat Fa- kültesi'nde yaşadığı sıkıntıların ardından din dersi öğretmeni olarak atandığında ilk görevini başörtüsü olmaksızın yapıp tesettüre daha sonra giren Türkan Özkul'u, dö- nemin neredeyse herkesçe tanınan ve bilinen biçki-dikiş hocası Fatma Çalıkavak'ı, TBMM'den üstün hizmet ödülü almış başörtülü doktor Gülsen Ataseven'i ele alır. Bu bölüm, rejimin soğuk yüzünü görmüş olan kuşağın babalarının kızlarının hikâyele- rini barındırmaktadır. Hikâyelerin daha iyi anlaşılması adına esasen kitabın, devrin manevî buhranını anlatan diğer kitaplar ile paralel bir biçimde okunması gerekmek- tedir. Bütünsel bir biçimde ortaya konulmasa dahi yine de Cumhuriyet döneminde

Kitabın “Ve Cumhuriyet” başlıklı ikinci bölümünde yazar, Cumhuriyet Dönemi’nin siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik konjonktüründen nasibini almış on iki kadının hikâyelerine değinmiştir. Bu kadınlar Atiye Akyıl, Hümeyra Ökten, Münire Yarar, Fa- kihe Güleç, Türkan Özkul, Fatma Çalıkavak, Gülsen Ataseven, İmral Müberra Önal, Mevhibe Kor, Meliha Yalçıntaş, Leyla Çonkar ve Nuran Alişoğlu’dur. Yazar bu bö- lümde ilkokulda namaz kılmaya başlayan, tahsil hayatında başörtüsünü okul girişin- de çıkarıp okuldan çıkarken tekrar bağlayan ilk başörtülü doktor Hümeyra Ökten’i, ilkokulda sabah namazlarını kılmadan evinden çıkmayıp öğle namazlarını da yemek için eve geldiğinde yemeğe oturmadan kılan Münire Yarar’ı, Ankara Ü. İlahiyat Fa- kültesi’nde yaşadığı sıkıntıların ardından din dersi öğretmeni olarak atandığında ilk görevini başörtüsü olmaksızın yapıp tesettüre daha sonra giren Türkan Özkul’u, dö- nemin neredeyse herkesçe tanınan ve bilinen biçki-dikiş hocası Fatma Çalıkavak’ı, TBMM’den üstün hizmet ödülü almış başörtülü doktor Gülsen Ataseven’i ele alır. Bu bölüm, rejimin soğuk yüzünü görmüş olan kuşağın babalarının kızlarının hikâyele- rini barındırmaktadır. Hikâyelerin daha iyi anlaşılması adına esasen kitabın, devrin manevî buhranını anlatan diğer kitaplar ile paralel bir biçimde okunması gerekmek- tedir. Bütünsel bir biçimde ortaya konulmasa dahi yine de Cumhuriyet döneminde
Religious Women of the Republic
Keywords: Sosyoloji