Siyasi çalkantının örgüt popülasyonları üzerindeki etkileri: Türkiye ulusal gazeteler örneği, 1945-2014 - Aras, Mehtap (My University, 2016)
SİYASİ ÇALKANTININ ÖRGÜT POPÜLASYONLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRKİYE ULUSAL GAZETELER ÖRNEĞİ, 1945-2014 ÖZET Genel bir ifadeyle, örgütsel ekoloji kuramının temel araştırma alanı, makro düzeyde meydana gelen çevresel değişikliklerin bir örgüt popülasyonundaki kurulma ve kapanma oranları üzerindeki etkilerini incelemektir. Örgütsel ekoloji kuramı çevreyi, sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel, teknolojik ve kurumsal çevre olarak tanımlamaktadır ve örgütlerin kurulma ve kapanma oranları bu çevrede meydana gelen değişimlerle şekillenmektedir. Çalışmada gazete popülasyonu üzerinde en etkili çevre faktörlerinin başında gelen siyasi çevrenin, gazete popülasyonundaki kurulmalar üzerindeki etkileri incelenmiştir ve çalışmanın amacı, ülkede yaşanan siyasi çalkantıların, ulusal gazete popülasyonundaki kurulmalar üzerinde etkisinin olup olmadığı ortaya koymaktır. Siyasi çalkantı tanımı, çalışmalarda farklılık gösterse de genel olarak, ülkede yaşanan ve tarihsel zaman içinde gerçekleşen önemli siyasi olaylar olarak ifade edilir. Bu çalışmada siyasi çalkantı, cunta rejimi/ darbe dönemleri, genel ve yerel seçim dönemleri, ulusal liderin idam edilmesi, koalisyon veya tek başına iktidar dönemleri, ülkede çıkan askeri krizler ve siyasi çalkantıya neden olan diğer siyasi olaylar seti olarak dönemler şeklinde tanımlanmıştır. Çalışmada, gazete kurulmaları üzerinde siyasi çalkantıların etkilerini incelemek için olay tarihçesi analizi (event history analysis) kullanılmıştır. Hipotezler, olay tarihi analizinde kullanılan regresyon modellerinden biri olan Negatif Binomial Regresyon Modeli (NBRM) ile test edilmiştir. THE EFFECTS OF POLITICAL TURMOIL ON ORGANIZATIONAL POPULATIONS: THE SAMPLE OF TURKISH NATIONAL NEWSPAPERS, 1945-2014

In general terms, basic research area of organizational ecology theory is to examine the effects of environmental changes occurring in macro level on the founding and mortality rates of an organization population. Organizational ecology model defines environment as a social, political, economic, cultural, technological and organizational environment. Moreover, founding and mortality rates of the organizations are shaped by the changes occurring within this environment. This study has analyzed the impact of political environment, which is one of the most effective environment factors on newspaper population, on the founding of a newspaper population and it aims at asserting whether or not political turmoils in the country have impacts on the founding of national newspaper population. Although definition of a political turmoil differs in the studies, they are generally defined as important political events occurring in the country within a historical period. In this study, political turmoil has been defined as periods of junta regime/ coup, periods of general and local election, period of the execution of a national leader, periods of coalition or coming to power alone, military crisis in the country and other political uprisings that cause political turmoils. Event history analysis has been used in the study in order to analyze the effects of political turmoils on newspaper founding. Hypotheses have been tested by Negative Binominal Regression Model (NBRM) which is one of the regression models used in event history analysis.
Keywords: İşletme; Örgüt popülasyonları; Türkiye; Yönetim