Plaza dili üzerine toplum dil bilimsel bir inceleme - Ün, Sezer (My University, 2019)
Toplum dil biliminin araştırma alanlarından biri de dil türlerini belirlemektir. Bu çalışma toplumsal ve işlevsel bir dil türü olan ve çoğunlukla iş yaşamında kullanılan plaza dili üzerine yapılmış bir incelemedir. Çalışmada toplumsal dil biliminin dil bilimi çalışmaları arasındaki yeri saptandı. Buna göre plaza dili toplumsal bir tür olduğu kadar işlevsel bir dil türü olarak da değerlendirilebilir. Çalışmanın asıl amacı ise toplumsal bir dil türü olarak plaza dilinin temel özelliklerinin ve konuşurlar tarafından algılanış şeklinin ortaya konmasıydı. Çalışmada plaza dili önce dil bilimsel açıdan incelendi. Plaza dili İngilizce ve Türkçe sözcüklerin bir arada kullanılmasıyla oluşmuş bir dil türüdür. Dil ve toplum arasındaki ilişki plaza dilinin ortaya çıkışında görülür. Beyaz yakalı olarak tabir edilen plaza çalışanları çalıştıkları iş ortamının ve sektörlerinin ihtiyacına uygun olarak plaza dilini kullanmaktadırlar. Konuşurlar plaza dilini daha çok hızlı ve etkili iletişim kurmak amacıyla kullanmaktadırlar. Plaza dili konuşurları çoğunlukla iyi eğitim almış, İngilizce bilen kişilerdir. Teknik ve teknolojik terimlerin yabancı kaynaklı olması nedeniyle plaza dili kullanımı bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Plaza dili kullanımında yalnızca iş ortamı değil, sosyal medya, popüler kültür araçları vb. etmenler de etkilidir. İş yaşamında etkili ve hızlı bir şekilde bildirişimi sağlamak amacıyla kullanılan plaza dili yalnızca iş hayatında değil günlük hayatta da kullanılmakta ve bireylerin dil davranışlarını etkilemektedir.

One of the research areas of sociolinguistics is to determine the types of language. This is a study on the language of plaza which is a social and functional language and mostly used in business life. In this study, the place of social linguistics among linguistics studies was determined. Accordingly, plaza language can be considered as a functional language as well as a social type. The main purpose of the study was to reveal the basic features of plaza language as a social language and the perception of it by the speakers. In this study, the language of plaza was first examined in terms of linguistics. Plaza language is a type of language formed by using English and Turkish words together. The relationship between language and society appears in the emergence of plaza language. The white-collar plaza employees use the plaza language in accordance with the needs of the business environment and sectors in which they work. Speakers use plaza language to communicate more quickly and effectively. Plaza language speakers are mostly well-educated, fluent in English. Since the technical and technological terms are foreign, the use of plaza language is seen as a need. In the use of plaza language, not only business environment, social media, popular culture tools and so on. agents are also effective. Plaza language, which is used to provide effective and fast communication in business life, is used not only in business life but also in daily life and affects the language behaviors of individuals.
Keywords: değişke; dil bilimi; dil türleri; dilsel yapılar; language types; linguistic structures; linguistics; sociolect; sociolinguistics; sociology; sosyolekt; toplum bilimi; toplum dil bilimi; Turkish literature; Türk edebiyatı; variant