Eğitimde yerelleşmenin endüstri meslek lisesi müdürlerinin kişisel gelişimlerine olan etkisinin incelenmesi: (İstanbul ili örneği) - Yıldız, Okşan (My University, 2005)
Sanayi Toplumundan Bilgi toplumuna geçiş, Eğitim Yönetiminin yapısına yerel bir nitelik kazandırmıştır. Yerel inisiyatifin giderek ağırlığını hissettirdiği ve sivil katılımın esas alındığı çağdaş eğitim sistemlerinde, Eğitim Liderliği, öğrenme ve kendini geliştirme üzerinde odaklanmıştır. Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı'nca 1999 yılında Müdürler Kurulunda kabul edilen Toplam Kalite Yönetimi felsefesi ve Yeni Okul Anlayışı modeli ile Eğitimde Yerelleşme hareketi başlamıştır. Bu model, öğrenci merkezli olup, herkesin eğitime katılımıyla sürekli kendini yenileyen ve gelişen okul yapısını öngörmektedir. Bunu takiben Yönetici Atama, Değerlendirme, Görevde Yükselme ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile eğitim yöneticilerine Avrupa Birliği normlarında profesyonel yöneticilik özelliği kazandırılması amaçlanmıştır. Bu araştırma ile eğitimdeki yerelleşme faaliyetlerinin, İstanbul ilindeki tüm Endüstri Meslek Lisesi müdürlerinin kişisel gelişimleri üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1.Endüstri Meslek Lisesi müdürlerinin eğitimde yerelleşme ve meslekî eğitimin yerel yönetimlere devri konusundaki görüşleri nelerdir? 2.Endüstri Meslek Lisesi müdürlerinin kişisel gelişimlerine, yerelleşmenin nasıl etkiler yaptığı konusundaki görüşleri nelerdir? 3.Endüstri Meslek Lisesi müdürlerinin eğitimde kalite arayışı ve kişisel gelişimlerine etkileri hakkındaki görüşleri nelerdir? 4.Okul müdürlüğü ve profesyonel yöneticilik hakkındaki görüşleri nelerdir? Veriler, geliştirilen bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Evren, İstanbul ilindeki tüm Endüstri Meslek Lisesi müdürleri olup, tümüne ulaşılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistiklerden; frekans(f), yüzde(%), aritmetik ortalama (X) , standart sapma (S), serbestlik derecesi (sd), ilişkisiz t testi, tek boyutlu varyans analizi (ANOVA) ve LSD Testi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgular özetle şunlardır: Müdürlerin %80,5'i Meslekî Eğitimin yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini belirtmiştir. Müdürlerin %94,4'ü, eğitimin yerinden yönetimi sayesinde meslek liselerinin bilgi toplumunun gereklerine daha çabuk uyum sağlayacağını belirtmiştir. Müdürlerin %88,8'i, Meslekî Eğitimin yerel yönetimlere devrinin sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin, okul yönetimi üzerindeki etkisini arttıracağını belirtmiştir. Müdürlerin %77,8'i, yerelleşmenin, okul müdürlerini çevresel değişimler karşısında daha da duyarlı olmaya zorladığını belirtmiştir. Müdürlerin %80,5'i, karar sürecinde öğretmen, öğrenci ve velinin olmasının, müdürleri, kendisini geliştirmesi yönünde zorlayacağını belirtmiştir. Müdürlerin tümü, eğitim bölgesindeki ve okullardaki kurullara liderlik edebilmek için, çağdaş yönetim tekniklerini çok iyi bilmek gerektiği konusunda görüş birliğindedir. Müdürlerin %83,3'ü, Toplam Kalite Yönetiminin eğitimde yerelleşmeyi gerekli kıldığı görüşünü paylaşmaktadır. Müdürlerin %91,6'sı, Toplam Kalite Yönetiminin okul müdürlerini meslekî gelişimi konusunda motive ettiğini belirtmiştir. Müdürlerin %97,2'si, profesyonel yönetici özelliklerine sahip olmaları gerektiğini belirtmiştir.

The transition from Industrial Society to Information Society acquired a local status to the structure of Education Management. In modern education systems, which local enterprise are becoming stronger and civilian participation are considered basically, Education Leadership is focused on learning and improving yourself. In Turkey, with Total Quality Management philosophy and New School Understanding Model in Principal Committee by Ministry of National Education in 1999, Localisation in Education has started. This model is student focused and indicated a constantly renovating and developing school structure with the participation of everyday. Further, providing a professional managing ability in European Union standards is aimed, with Employing and Assessing Managers, Promoting and Appointment Rules. In this research, the impact of localisation activities in education on the personal improvements of all the principals of Industrial Technical High Schools in Istanbul is tried to be examined. In this research, the below mentioned questions are tried to be answered: 1. What do the principals of Industrial Technical High Schools think about localisation in education and the rotation of education to local management's? 2. What do these principals thinks about the impact of the localisation on their personal improvement? 2. What are their ideas about quality searching in education and its effects on their personal improvement? 4. What do they think about managing a school and professional administration? Data's are collected with the help of an investigation created. Main group is the principals of all Industrial Technical High Schools in Istanbul and they are all interviewed. In the analysis of the data's, Frequency (f), Percent (%), Mean (X), Standard Deviation (S), Degree of Freedom (sd), Independent-Samples t Test, One-Way ANOVA and LSD Test are used. 80,5 % of the principals states that technical education should be transferred to local management's. 94,4 % of the principals states that Technical High Schools would adapt to conditions of information society thanks to local management in education. 88,8 % of the principals states that the transfer of technical education to local management's would increase the affect of industries and civilian societies on school administration. 77,8 % of the principals indicates that localisation urges the principals to be more sensitive about the environmental changes. 80,5 % of the principals states that existence of teachers, students and parents in decision period urges the principals to be more sensitive about his/ her personal improvement. All of the principals think that modern administrative techniques should be known very well to be a leader of school's committees in education area. 83,3 % of the principals shares the idea that Total Quality Management requires the localisation in education. 91,6 % of the principals states that Total Quality Management motivates the principals in occupational improvement. 97,2 % of the principals believes that they should have the properties of a professional manager.
Keywords: Eğitim; Okul idaresi ve yönetimi; Okul organizasyonu ve yönetimi; Okul Yönetimi