Carbon pricing in EU, evaluation of the relationship between carbon emissions and reflections on Türkiye - Bilgehan, Hakan (My University, 2024)
Bu çalışma, karbon fiyatlandırma mekanizmalarının karbondan arındırma çabalarındaki rolünü özellikle emisyon ticareti sistemleri (ETS) ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) araçlarına odaklanarak incelemektedir. Avrupa Birliği'nin iklim politikalarının tarihsel gelişimine genel bir bakış sunarak başlayıp, ardından karbon fiyatlandırmasının temellerini ele alır. Karbon vergilerinin ekonomik yapılar ve çevresel hedefler üzerindeki etkileri değerlendirilir. Araştırma, Avrupa Birliği dahilinde sınır ve ticaret sisteminin gelişimini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, ETS'nin karbondan arındırma hedeflerini desteklemedeki etkinliğini de değerlendirir. Ayrıca, Türkiye için, ETS’yi içeren senaryoları, karbon emisyonu azaltımnı politikalarının reel büyüme üzerindeki etkileri bağlamında değerlendirmeye alır. Ayrıca, çalışma, sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek amacıyla üretim ve ticaret ortamlarını düzenleyen CBAM’i inceleyerek uluslararası ticaret ve rekabet gücü üzerindeki etkiler açısından analiz etmeye çalışır. Çalışma, elde edilen bulguları ETS ve CBAM'ın Türkiye üzerindeki etkilerini inceleyerek, Türkiye'nin mevcut iklim politikalarını ve ETS'yi iklim etkilerini azaltma konusunda daha geniş bir çerçeveye entegre etme stratejilerini değerlendirerek bağlamına yerleştirir. Bu kapsamda demir, çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve çimento gibi temel sektörlere yönelik etkilerle birlikte CBAM uyumluluğu için hesaplama ve takip stratejilerine odaklanılır. Çalışma, Türkiye'de CBAM uygulamasının, emisyonlar ve yerel endüstriler üzerindeki maliyet etkilerini tahmin etmeye çalışır, CBAM kaynaklı olası ticari kayıp veya kazançlara ilişkin hesaplamalarla değerlendirme yapmaya çalışır. Bu içgörüler aracılığıyla çalışma, çevresel sürdürülebilirliği ekonomik istikrarla dengelemeyi amaçlayan Türkiye'nin karbon azaltma stratejilerini küresel karbonsuzlaştırma standartlarıyla uyumlu hale getirmek üzere politika önerileri sunar.

This study examines the role of carbon pricing mechanisms in decarbonization efforts, focusing specifically on emissions trading systems (ETS) and the Border Carbon Adjustment Mechanism (CBAM). It begins by providing an overview of the historical development of the European Union’s climate policies, then addresses the fundamentals of carbon pricing. The impacts of carbon taxes on economic structures and environmental objectives are assessed. The study examines the development of the cap-and-trade system within the European Union in detail, assessing the effectiveness of the ETS in supporting decarbonization goals. It also evaluates scenarios for Türkiye that include the ETS in the context of the effects of carbon emission reduction policies on real growth. In addition, the study attempts to analyze the CBAM, which regulates production and trade environments with the aim of promoting sustainable practices, in terms of its impacts on international trade and competitiveness. The study contextualizes the findings by examining the impacts of the ETS and CBAM on Türkiye, assessing Türkiye’s current climate policies and strategies to integrate the ETS into a broader framework for climate mitigation. In this context, the focus is on calculation and monitoring strategies for CBAM compliance with impacts on key sectors such as iron, steel, aluminum, fertilizer, electricity and cement. The study attempts to estimate the cost impacts of CBAM implementation in Türkiye on emissions and local industries, and attempts to evaluate potential commercial losses or gains from CBAM through calculations. Through these insights, the study offers policy recommendations to align Türkiye’s carbon reduction strategies with global decarbonization standards, aiming to balance environmental sustainability with economic stability
Keywords: Avrupa Birliği Çevre Politikası; Carbon Border Adjustment Mechanism; Carbon dioxide; Çevresel açıdan; Emission Trading System; Emisyon Ticareti Sistemi; Environmental aspects; European Union Environmental Policy; Global warming; Green Deal; Karbondioksit; Küresel ısınma; Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergilendirme; Yeşil Mutabakat