Pervane Beg: Mecmu’a-i Nezair: (439b-464a) - Pehlivan, Mahmut (My University, 2004)
PERVANE BEG MECMU'A-İ NEyAİR (439b - 464a) Bu çalışma, Pervâne bin Abdullah Beg'in 1560'ta tertip ettiği 627 varaktan oluşan ve tek nüshası Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi B. 406 numara ile kayıtlı olan nazire mecmuasının 439b - 464a varakları arasında bulunan gazellerin yeni yazıya aktarılmasından meydana gelmiştir. Metin içinde yer alan bütün şiirler çevriyazıya aktarılmıştır. Çalışmada yer alan 126 şairden 32'sinin divanına ulaşılmış ve divanlardaki şiirlerle metinde yer alan şiirler karşılaştırılarak farklılıklar dipnotlarda gösterilmiştir. Çalışmada nun harfinin son bölümleriyle vav harfinin ilk bölümlerini içeren 334 şiir bulunmaktadır. Metinde yer alan 456 ve 462 numaralı varaklardan sonra en az bir varak eksiktir. Ayrıca metinde 452 ile numaralanan iki varak bulunmaktadır. Çalışma vezin-kafiye listesi, metin, kaynaklar ve dizin bölümlerinden oluşmaktadır.

MECMUA OF NAZIRES OF PERVANE BEG (439b-464a) In this study, the ghazels between the sheets 439b and 464a of the nazire mecmua of Pervane Bin Abdullah Beg, which was arranged in 1560 as 627 sheets, are transferred into the new writing. The single copy of this mecmua is recorded in Topkapı Palace Library with number 406. All the poems in the text were transcribed. The divans of 32 poets of the 126 poets included in this study were reached. The poems in the divans were contrasted to the ones in the text and the differences were showed in the footnotes. There are 334 poems that include the last parts of the letter noon and the first parts of the letter waw. At least, one of the sheets numbered 456 and 462 is missing. In addition, there are two sheets paged 452 in the text. This study consists of the text, meter-rhyme list, index and bibliography.
Keywords: Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Türk Edebiyatı