İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonu olarak ücret yönetimi, motivasyon ve bir uygulama - Balta, Avniye Tuğba (My University, 2007)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ FONKSİYONU OLARAK ÜCRET YÖNETİMİ, MOTİVASYON ve BİR UYGULAMA Küreselleşme, çalışanların yapısal değişimi, yönetim ve üretim modellerinin değişimi, verimliliğin önem kazanması gibi faktörler İnsan Kaynakları Yönetimi sürecini hızlandırmıştır. Bunun anlamı çalışma ve bireysel iş ilişkilerinin gelişmesi, iş hayatında “insan” kavramının öneminin giderek daha çok anlaşılması, yeni bir çalışan – yönetici ilişkileri zinciri oluşmasıdır. Bu sebeple işletmelerin İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarına daha fazla önem vermeleri gerekmiştir. İşletmelerin amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için öncelikle İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarını kullanmaları, özellikle ücret yönetimi ve motivasyon fonksiyonlarına yer vermeleri gerekmektedir. Adil bir ücret düzeyinde çalıştığına inanan, beklenti ve ihtiyaçları karşılanan, davranışları ve performansları hakkında bilgi alan çalışan işletmenin de amaçlarına ulaşmasını ve verimliliğinin artmasını sağlamaktadır. Çalışma yaşamında kişileri nelerin motive edeceğini ve özellikle ücret fonksiyonun bu konudaki etkisini tespit etmeyi amaçlayan bu çalışma, bir literatür araştırması ve bir uygulamadan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini hizmet sektöründe faaliyet gösteren on işletmenin farklı görevlerden çalışanları oluşturmaktadır. Denekler rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve soru formu SPSS’de değerlendirilmiştir.

ABSRACT AS A FUNCTION of HUMAN RESOURCES MANAGEMENT WAGE ADMINISTRATION, MOTIVATION and AN APPLICATION Human Resources Management developing period had accelerated with globalizations, chance of structral of workers, change of management and production models, increase of importance of productivity. In other words work and individual working relations have developed, importence of “human” concept was understood more and more in working life and new worker – manager relation chain has consisted. Therefore firms must be necessary more importance human resources management applications. Firms have to use functions of human resources management, especially they make point of wage administration and motivation functions to arrive their goals. Employees who believe in work at just wage level, provided its expectation and requirement, knowing for about own attitude and performance will provide to attain firms objectives and will raise productivity too. The aim of this research is to examine the functions that affect workers motivation in working life and especially the effect of wage function on motivation. This research is formed a literature and a practice. The sample of research was consisted of 104 workers where different duty on services sektor. Particiments were chosen haphazard sampling and question form was appraised on SPSS.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; İnsan Kaynakları Yönetimi; Motivasyon; Ücret Yönetimi